Tradycyjna zupa pieczarkowa z ziemniakami

Tradycyjna zupa grzybowa z ziemniakami to klasyczne danie dodatkowe, które jest pyszne i łatwe do zrobienia. To danie jest również świetną opcją dla wegetarian i może być wykonane bezglutenowo.

Są trzy główne czynniki, które składają się na udany przepis na zupę: smak, kremowość i konsystencja. Ten przepis spełni je wszystkie!

Składniki

Grzyby są dobrym źródłem białka i błonnika, a ponadto są bogate w przeciwutleniacze i mają właściwości antyrakowe. Wspaniale smakują też w tej kremowej zupie grzybowej z ziemniakami!

To prosty przepis, który można przygotować na kuchence lub w szybkowarze. Jest pełna głębokich, ziemistych smaków i gotowa w kilka minut!

Kremowa, obfita zupa grzybowa z ziemniakami jest łatwa do zrobienia i niesamowicie sycąca! To idealne danie na pocieszenie w zimny deszczowy dzień lub po prostu wtedy, gdy potrzebujesz poczuć się ciepło i przytulnie.

Niezależnie od tego, czy robisz ją dla rodziny, czy dla dużej grupy, ten przepis zadowoli wszystkich! Nie zawiera glutenu, oleju, nabiału, rafinowanego cukru i jest bogaty w składniki odżywcze pochodzenia roślinnego.

Do tej zupy ziemniaczano-grzybowej możesz dodać ugotowaną soczewicę, aby uzyskać dodatkowe białko i błonnik. Świetnie nadaje się do podawania z czerwonym mięsem lub ze zwiędniętą zieleniną, np. gorczycą, kolędą lub jarmużem. Można ją również dobrze zamrozić.

Przygotowanie

Grzyby są doskonałym źródłem składników odżywczych, przeciwutleniaczy i mają właściwości antyrakowe. Dodają też głębi zupom takim jak ta, dlatego tak bardzo je kochamy.

Aby przygotować tę tradycyjną zupę grzybową z ziemniakami, zacznij od podsmażenia cebuli i selera na 2 łyżkach oleju. Następnie dodaj grzyby i prawdziwki (wraz z wodą, w której się moczyły), a także ziemniaki i gorący wywar warzywny.

Gdy warzywa będą miękkie, doprowadź do wrzenia i gotuj delikatnie przez 20-25 minut. Następnie zdejmij z ognia i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego lub ostrożnie, partiami w robocie kuchennym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dostosuj przyprawy i w razie potrzeby dodaj trochę więcej wywaru/wody. Jest to lekka, kremowa zupa grzybowa, która jest idealna jako przystawka lub dodatek do dań mięsnych.

Gotowanie

Grzyby są jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw do gotowania. Mogą być używane w gulaszach, zupach i sałatkach, a ponadto są doskonałym źródłem witamin i błonnika pokarmowego.

Tradycyjna zupa grzybowa z ziemniakami to pocieszająca miska smacznych smakołyków, która jest pełna smaku i łatwa do przygotowania. Jest przygotowana ze zdrową dawką masła, delikatnymi i aromatycznymi grzybami oraz mnóstwem innych przypraw.

Jest na tyle bogata, że może być podawana jako samodzielny posiłek, ale także stanowi doskonałą przystawkę lub lunch. Jest to przepis, który można łatwo podwoić i zamrozić w partiach na pracowite wieczory.

Ta kremowa zupa grzybowa jest pyszna sama lub podawana z dodatkiem świeżej posiekanej pietruszki i szczypiorku, chleba żytniego lub pumpernikla. Jest to prosty przepis i można go przygotować ze zwykłych grzybów zamkniętych lub kasztanów.

Serwowanie

Tradycyjna zupa grzybowa z ziemniakami to klasyczne czeskie danie, które ma wyjątkowy smak i aromat. Jest to również pysznie prosty przepis, idealny na późne lato i jesień.

Grzyby najlepiej kupować, gdy są jędrne i czyste, nie są śliskie ani mokre. Pozostaną świeże, jeśli będą odpowiednio przechowywane w papierowej torbie.

Aby utrzymać je w jak najlepszym stanie, opłucz je pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W ten sposób będą przechowywane przez około 5-7 dni.

Gdy już będziesz gotowy do wykonania tego przepisu, zacznij od podsmażenia cebuli i grzybów na kilku łyżkach masła lub oleju na średnim ogniu. Warto poświęcić trochę czasu i pozwolić, by masło wycisnęło naturalne soki z grzybów.

Gdy grzyby się ugotują, dodaj do patelni prawdziwki (wraz z wodą, w której się moczyły), liść laurowy, ziemniaki i bulion warzywny. Wymieszaj, przykryj i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Poprzedni artykuł

Wekowanie zup

Oceń artykuł: Tradycyjna zupa pieczarkowa z ziemniakami

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5