Chiński Rosół


Chiński rosół

Bazą tej zupy jest rosół drobiowy, ale jeśli podamy go w odpowiedni sposób i  z odpowiednimi dodatkami, otrzymamy pyszną i ciekawą zupę na sposób azjatycki. Spróbujcie, to ciekawe urozmaicenie naszego rosołu.

składniki:chinski-rosol

1 cały kurczak (najlepiej zagrodowy)

pęczek włoszczyzny

opakowanie makaronu ryżowego

marynowane pędy bambusa

mały groszek konserwowy

garść grzybów Mun

pęczek szczypiorku

pęczek świeżej kolendry

łyżka soku z limonki

łyżka sosu sojowego

pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie

opcjonalnie marynowany młody imbir (kilka płatków)

wykonanie:

zupka-chinskaZ kurczaka, włoszczyzny i przypraw gotujemy rosół. Przepis na rosół znajdziecie tutaj. Po ugotowaniu rosół odcedzamy przez sito. Kurczaka obieramy, starając się aby kawałki mięsa były jak największe. Grzyby Mun zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na około 10 minut, tniemy w centymetrowe paski i dodajemy do wywaru drobiowego. Pędy bambusa odsączamy i dodajemy do wywaru. Wywar z grzybami i bambusem gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Dodajemy sos sojowy i sok z limonki. Solimy i pieprzymy do smaku. Makaron ryżowy gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy. Do głębokiej miski wkładamy makaron, kawałki kurczaka, posiekany szczypiorek, łyżkę zielonego groszku, grubo posiekaną kolendrę i kilka pasków marynowanego imbiru, zalewamy rosołem. Podajemy gorące 🙂