gulasz z karkówki w papryce

Gulasz z Karkówki w papryce


Przepis na gulasz z karkówki  w papryce

Karkówkę można robić w wielu odsłonach, ostatnio robiłam w pieczarkach i możecie zajrzeć do tego przepisu, znajdziecie go tutaj. Tym razem postanowiłam nieco wyostrzyć smak sosu i wykorzystać trwający sezon na paprykę, użyłam tylko papryki czerwonej, ponieważ tę właśnie lubię najbardziej. Wy natomiast możecie użyć papryki kolorowej , nie ma to najmniejszego znaczenia w przepisie. Natomiast znaczenie ma ilość papryczki chilli w przepisie, jeśli lubicie ostre smaki, dodajcie jej podwójną ilość .

 

Gulasz z karkówki w papryce 2

Gulasz z karkówki

składniki na gulasz z karkówki w papryce:

0,5 kg karkówki wieprzowej

4- 5 średnich papryk( ja użyłam czerwonej)

2- 3 dojrzałe pomidory

pół świeżej papryczki chilli z pestkami lub płaska łyżeczka mielonej

3 ząbki czosnku

2 cebule

natka pietruszki

szklanka wody

pieprz, sól

smalec lub olej do smażenia

 

Karkówka w papryce

jak zrobić gulasz z karkówki w papryce:

Karkówkę kroimy w gruba kostkę, pieprzymy i solimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy karkówkę na brązowy kolor, przekładamy do dużego rondla, tłuszczu z patelni nie wylewamy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w duże kawałki, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w grube pióra, papryczkę chilli grubo siekamy. Połowę papryki, pomidory, czosnek i papryczkę chilli smażymy na patelni na tłuszczu po karkówce 5- 7 minut. Usmażone warzywa przekładamy do wysokiego naczynia ( lub kielicha blendera) i miksujemy na jednolita masę. Przelewamy do rondla z karkówką. Dodajemy szklankę wody i dusimy całość pod przykryciem 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pozostałą paprykę i cebulę do rondla z karkówką i dusimy kolejne 45 minut, solimy i pieprzymy do smaku. Po tym czasie gulasz powinien się zredukować i zgęstnieć, jeśli jednak jest jeszcze za rzadki, podgotowujemy całość jeszcze przez kilka minut bez przykrycia do momentu ,aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy garść posiekanej natki pietruszki.

Taki gulasz możecie podać z kaszą, ryżem,ziemniakami jak również z makaronem. Jak przygotowujecie karkówkę, czekam na ciekawe pomysły 🙂