Halaszle - zupa rybna

Halaszle – węgierska zupa rybna


Przepis na Halaszle – Węgierską zupę rybną

Skusiłam się na zrobienie tej zupy w domu, ponieważ jadłam ją w tym roku w restauracji w Kudowie – Zdrój i była wyśmienita. Super połączenie słodkowodnych ryb i papryki, delikatnie ostra z aromatycznym rybnym wywarem. Z pewnością powtórzę ten przepis w Święta Bożego Narodzenia , kiedy to zostaje mi bardzo dużo niewykorzystanych elementów świeżego karpia. Jeśli lubicie i jadacie ryby , spróbujcie zrobić Halaszle, z pewnością będzie Wam bardzo smakować

 

Halaszle - wEgierska zupa rybna

cof

składniki na Halaszle:

wywar rybny:

0,5 kg – 1 kg resztek po sprawieniu ryb słodkowodnych ( ja użyłam karpia)

włoszczyzna

1 cebula

liście laurowe

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

Halaszle:

1 kg ryb słodkowodnych wyfiletowanych

3 – 4 pomidory

2 cebule

2 papryki

2 ząbki czosnku

papryczka chilli ( świeża lub mielona )

3 łyżki kwaśnej śmietany

łyżeczka cukru

sól, pierz

olej lub masło klarowane do smażenia

 

Zupa z ryb slodkowodnych

cof

jak zrobić Halaszle:

Resztki ryby zalewamy 2- 2,5 litra wody, dodajemy obraną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę i cebulę. Dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Wywar gotujemy na małym ogniu około 3- 4 godzin. Gotowy wywar odcedzamy przez sito do dużego garnka, wstawiamy na mały ogień.

Paprykę pieczemy w żaroodpornym piekarniku w 180 stopniach 20 -30 minut do momentu, aż skórka będzie mocno przypieczona. Po upieczeniu paprykę wyjmujemy i studzimy. Cebule i papryczkę chilli drobno siekamy ( ja użyłam połowę świeżej papryczki, jeśli użyjecie papryczki suszonej dodajcie pół łyżeczki do herbaty ) i smażymy na tłuszczu na patelni do momentu aż cebula się zeszkli. Przekładamy do garnka z wywarem rybnym . Czosnek drobno siekamy, przesmażamy na maśle dosłownie kilkanaście sekund i przekładamy do wywaru. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę obieramy ze skórki , kroimy w kilku centymetrowe kawałki i razem z pomidorami dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy 10 – 15 minut , dokładamy filety rybne pokrojone w dużą kostkę i gotujemy wszystko razem na małym ogniu jeszcze godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę cukru. Zupę przed podaniem zaprawiamy kwaśną śmietaną, podajemy gorącą.

Może macie jakieś ciekawe przepisy na zupy rybne – chętnie skorzystam z Waszych pomysłów 🙂