Krokodylki – ogórki w zalewie octowej z chilli


Krokodylki – ogórki w zalewie octowej z chilli

Krokodylki, słodko-ostre ogórki, nieco inne niż tradycyjne kiszone lub korniszony, ale równie dobre. U mnie w domu robią furorę 🙂

2 – 3 kg ogórków średniej wielkościogórki krokodylki

sól kamienna niejodowana

650g cukru

1l octu 10%

6łyżek oleju

2łyżki mielonej papryki ostrej

suszone papryczki chilli 2-3łyżki

Ogórki moczymy w wodzie przez 2 godziny, po czym dobrze je czyścimy. Następnie ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, i układamy w szklanym naczyniu: warstwa ogórków, warstwa soli. Zostawiamy na kilka godzin, aż ogórki puszczą wodę. Później ogórki odsączamy na durszlaku i płuczemy pod zimną wodą, czekamy aż obciekną. W między czasie przygotowujemy zalewę wg proporcji: gotujemy 1l octu spirytusowego 10% + 650g cukru, po zagotowaniu i wystudzeniu do roztworu dodajemy 2łyżki papryki mielonej ostrej, 6łyżek oleju i 2-3 łyżki suszonych papryczek chili. Chłodną zalewą zalewamy ogórki na 12godzin. Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików, tak, żeby zajęły około 3/4wysokości, słoiki zalewamy zalewą. Na koniec słoiki poddajemy 10minutowej pasteryzacji.