Maliny w syropie

Maliny w syropie 1


Przepis na maliny w syropie

Najlepsze maliny w syropie  – zimą wyjęte malinki można zjeść lub użyć do musu lub ciasta, pozostały sok najlepszy do herbaty lub z ciepłą woda na przeziębienie. Zamknijmy smak i zapach lata w słoiku 🙂 To jest jeden z najprostszych przepisów na przetwory 🙂

Składniki na maliny w syropie:

Maliny w syropie

1 kg malin

2 szklanki wody

1,5 szklanki  cukru

Jak zrobić maliny w syropie?

Maliny dokładnie oczyszczamy z liści i ewentualnych lokatorów w środku owocu :), wkładamy do słoików. Wodę zagotowujemy razem z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru i zalewamy  maliny do 3/4 wysokości słoika ( maliny dodatkowo puszczą sok, dlatego nie zalewamy słoików po brzegi ). Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 30 minut. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce.

Jak pasteryzować weki:

Do garnka o szerokim dnie wkładamy ściereczkę , na niej ustawiamy słoiki,tak,żeby nie dotykały się nawzajem bokami. Wlewamy wodę do 2/3 wysokości słoika – i najważniejsze – jeśli pasteryzujemy słoiki z gorącą zalewą w środku to wlewamy gorącej wody do garnka, jeśli zalewa do słoików jest zimna, do garnka wlewamy zimną wodę, inaczej słoiki mogą pęknąć. Słoiki wstawiamy na maleńki płomień i czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania wody w garnku. Należy pamiętać o tym, aby płomień był jak najmniejszy.

 

 

Komentarze

  1. […] Maliny w syropie 06/08/2017 […]