maślaki w sosie śmietanowym

Maślaki w sosie śmietanowym


Przepis na maślaki w sosie śmietanowym

Sezon na maślaczki w pełni – najlepsze marynowane lub w sosie śmietanowym. Bardzo proste w przygotowaniu ( pomijając obieranie 🙂 ) a jakaż ogromna przyjemność zjeść świeże grzybki . W przepisie jest wersja z makaronem, ale sos można podać z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Składniki na maślaki w sosie śmietanowym:

maślaki w sosie śmietanowym

około 1/2 kg świeżych maślaków

1 średnia cebula

posiekana natka pietruszki

200 ml śmietanki 30 – 36 %

pieprz, sól

łyżka masła

Jak zrobić maślaki w sosie śmietanowym?

Maślaki dokładnie oczyszczamy z runa leśnego a kapelusze obieramy ze skórki. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są malutkie zostawiamy w całości. Cebulę kroimy w pióra lub drobno siekamy, jak wolicie.  W rondelku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło a na nim szklimy cebulę, dorzucamy grzyby , podlewamy szklanka wody i dusimy około 20 – 30 minut, tak aby odparowała cała woda. Dolewamy śmietankę, pieprzymy i solimy do smaku i dusimy jeszcze chwilę, żeby całość zgęstniała, dodajemy posiekana natkę pietruszki i gotowe. Sos możecie posypać tartym parmezanem. A przepisy na dania z grzybami przyjmę od Was w każdej ilości 🙂