Pieczony udziec sarny z kością 1


Pieczony udziec z sarny

To duży, soczysty, kruchy kawałek dziczyzny. Idealny na duże przyjęcia. Przygotowanie nie jest trudne i pracochłonne, ważne jest jednak czas i temperatura pieczenia. Jeśli macie dostęp do świeżej dziczyzny – wypróbujcie ten przepis 🙂

składniki:pieczony udziec sarny

1 udziec sarny z kością

3 ząbki czosnku

3 plastry słoniny

rękaw do pieczenia

marynata:

kilkanaście ziaren jałowca

kilkanaście ziaren pieprzu

kilka liści laurowych

pół szklanki oliwy

3 łyżki octu balsamicznego

kilka gałązek świeżego rozmarynu

wykonanie:

pieczony udziec z sarnyWszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Słoninę i czosnek kroimy w paseczki, udziec nacinamy w kilku miejscach i szpikujemy czosnkiem i słoniną. Zalewamy udziec marynatą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny ( do 3 dni ). Po tym czasie marynowania rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, udziec wkładamy w rękaw do pieczenia do którego zlewamy również marynatę, zawiązujemy boki rękawa sznurkiem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy godzinę w 170 stopniach, następnie zmniejszmy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejne 3 godziny do miękkości. Stopień wypieczenia mięsa sprawdzamy rozwiązując rękaw i zawiązując go ponownie przed włożeniem do piekarnika. Pieczeń podajemy z sokami spod pieczeni i  sosem żurawinowym lub borówką .

Komentarze

  1. […] Jeśli chcielibyście przyrządzić inny rodzaj dziczyzny to znajdziecie wiele przepisów u mnie na blogu np. wątróbkę z Sarny, czy też  pieczony udziec z sarny z kością […]