Pieczony udziec z Sarny 1


Pieczony udziec z sarny

To duży, soczysty, kruchy kawałek dziczyzny. Idealny na duże przyjęcia. Przygotowanie nie jest trudne ale czasochłonne. Najważniejsza jest aromatyczna marynata i długi czas pieczenia. Dziczyzna jest mięsem suchym, dlatego też najlepiej do pieczenia użyć rękawa. Ja nie obsmażam mięsa przed pieczeniem, uważam ,że w przypadku udźca nie ma takiej potrzeby. Jeśli macie zatem dostęp do świeżej, pysznej dziczyzny – polecam wypróbować poniższy przepis.

UDZIEC Z sARNY

składniki na pieczony udziec z Sarny:

1 udziec sarny z kością (około 3-4 kg)

6 ząbków czosnku

5 plastrów słoniny

rękaw do pieczenia

marynata :

kilkanaście ziaren jałowca

kilkanaście ziaren pieprzu

kilka liści laurowych

pół szklanki oliwy

4 łyżki octu winnego lub jabłkowego

3 łyżki sosu sojowego

kilka gałązek świeżego rozmarynu

jak zrobić pieczony udziec z Sarny

pieczony udziec z sarnyOwoce jałowca i pieprz w ziarnach ucieramy chwile w moździerzu, ale nie na proszek, tak aby zostały kawałki przypraw.utarte przyprawy łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Słoninę i czosnek kroimy w paseczki, udziec nacinamy w kilku miejscach i szpikujemy czosnkiem i słoniną. Zalewamy udziec marynatą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni do 5 pod przykryciem, przewracając od czasu do czasu. Po tym czasie marynowania rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni, udziec wkładamy w rękaw do pieczenia do którego zlewamy również marynatę, zapinamy dokładnie rękaw i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Udziec pieczemy 4 – 5 godzin, do miękkości. Tak upieczony udziec podajemy z borówką lub sosem z żurawiny (przepis), które idealnie pasują do mięs.

 

Na Sezonowym Garnku znajdziecie wiele przepisów na dziczyznę np. steki z dzika (przepis) lub karkówkę z jelenia (przepis). Ja jestem fanką dziczyzny, uważam ,ze to jedno z najlepszych i najzdrowszych mięs pachnących żołędziami, kasztanami , ziołami leśnymi. Warto spróbować zarówno Dzika jak i Sarny, Jelenia – to mięsa o wyjątkowym smaku i aromacie. Oczywiście należy pamiętać, że mięso z Dzika musi zostać przebadane przez weterynarza pod kątem obecności włośnicy, Jeleń czy Sarna nie wymagają takiego badania.

Jeśli ktoś z Was ma sprawdzone przepisy na dziczyznę to chętnie się zapoznam 🙂

Komentarze

  1. […] Jeśli chcielibyście przyrządzić inny rodzaj dziczyzny to znajdziecie wiele przepisów u mnie na blogu np. wątróbkę z Sarny, czy też  pieczony udziec z sarny z kością […]