Komfortowe klasyczne placki ziemniaczane, zrobione z prostego połączenia ziemniaków, cebuli i jajek. Smażone są do momentu, aż staną się chrupiące i złoto-brązowe z zewnątrz.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj ziemniaków Yukon gold/russet. Możesz też użyć mrożonych ziemniaków hash browns, jeśli chcesz zaoszczędzić trochę czasu.
Składniki
Pieczone placki ziemniaczane są ulubionym daniem wielu kultur europejskich. Często są podawane na śniadanie lub brunch i mogą być świetnym dodatkiem do każdego obiadu.
Przepis na te pikantne, chrupiące placki ziemniaczane jest prosty. Wystarczy wymieszać tłuczone ziemniaki, jajka i mąkę.
Możesz użyć dowolnego tłuczonego ziemniaka, ale najlepsze są Yukon gold lub russet. Są one słodsze niż inne rodzaje ziemniaków.
Gdy masa ziemniaczana jest gotowa, lekko obtocz każdy placek w mące przed włożeniem na patelnię. W ten sposób łatwiej będzie się z nimi obchodzić i pomogą one utworzyć skórkę.
Po przygotowaniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju i podawaj na ciepło! Pyszne są z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem i innymi ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie
Pieczone placki ziemniaczane są prostym, rustykalnym daniem, które można szybko przygotować, używając tylko kilku niedrogich produktów. Można je przygotować z wyprzedzeniem i schłodzić lub zamrozić do czasu usmażenia.
Aby przygotować placki ziemniaczane, zetrzyj ziemniaki i cebulę na tarce lub w robocie kuchennym wyposażonym w przystawkę do szatkowania. Umieść starte warzywa w drobnym sitku i ustaw nad miską do mieszania. Wyciśnij masę, aż większość płynu zostanie odsączona.
Połącz starte warzywa z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Uformuj małe placki i ułóż na blasze do pieczenia. Przed smażeniem schładzaj w lodówce przez 30 minut lub dłużej.
Te placki ziemniaczane są doskonałe z kwaśną śmietaną i sosem jabłkowym. Są też dobrym dodatkiem do kanapek z żurawiną z indyka lub balsamicznej pieczeni. Można je odgrzewać w mikrofalówce lub na kuchence, aby odzyskały swoją chrupkość.
Gotowanie
Jeśli szukasz przepisu na pocieszające danie, który jest prosty w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu, nie szukaj dalej niż te gotowane placki ziemniaczane. Często nazywane Reibekuchen lub Kartoffelpuffer, to danie inspirowane kuchnią niemiecką z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Tradycyjnie ciasto robi się z tartych surowych ziemniaków, które szybko stają się ciemnoszare. Można je jednak przyrządzić także z gotowanego puree.
Aby zapobiec zbytniemu zbrązowieniu surowych ziemniaków, odsącz je na tyle, na ile to możliwe, zanim wmieszasz je do ciasta. Dzięki temu będą bardziej chrupiące w środku i nie staną się mięsiste na patelni.
Po wymieszaniu wszystkich składników, uformuj z masy ziemniaczanej placki. Ułóż je na blasze do pieczenia i przykryj folią. Przed smażeniem schładzaj je w lodówce przez 30 minut lub dłużej.
Serwowanie
Polskie placki ziemniaczane, znane w Polsce jako placki kartoflane, to pyszny i łatwy do zrobienia dodatek do dania głównego lub przystawki. Mogą być spożywane samodzielnie lub z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu jabłkowego.
Ten przepis jest przygotowany z połączenia startych i odsączonych ziemniaków, cebuli, jajek i skrobi ziemniaczanej. Smażone są na złoty kolor i są chrupiące.
Możesz przygotować te placki z wyprzedzeniem i przechowywać je w lodówce do tygodnia. Możesz je też zamrozić na dwa miesiące i odgrzać w piekarniku, kiedy będziesz chciał się nimi cieszyć.
Do przygotowania ciasta na placki ziemniaczane możesz użyć tarki lub robota kuchennego. Robot kuchenny może pomóc w zmiksowaniu ziemniaków i cebuli na drobną konsystencję.