smażone piersi kurczaka ze skórą

Piersi kurczaka ze skórą


Piersi kurczaka ze skórą

Jeśli macie ochotę na naprawdę soczyste piersi z kurczaka z chrupiącą skórką to jest właśnie ten przepis. Jeśli nie macie możliwości kupić piersi z kurczaka ze skórą, kupcie sobie kurczaka w całości i poporcjujcie go sami, ja zawsze tak robię.

składniki:smażona pierś kurczaka ze skórą

2 piersi z kurczaka ze skórą i skrzydełkami

3/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (ewentualnie woda)

pół szklanki białego wytrawnego wina

łyżka miodu

oliwa z oliwek

sól, pieprz

wykonanie:

smażona pierś kurczaka ze skórąPiersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Pierś od strony skóry nacieramy sola i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pierś skóra do dołu 3-4 minuty, aż stanie się złocista i chrupiąca. Pierś przewracamy skórą do góry, smażymy 2-3 minuty, podlewamy winem i smażymy do momentu,aż odparuje połowa wina. Podlewamy bulionem wymieszanym z łyżka miodu i dusimy na niedużym ogniu około 15- 20 minut. Płyn pozostały na patelni nadaje się świetnie jako sos do polania kurczaka. Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.