Pstrąg to zdrowa, bogata w białko ryba, którą można przyrządzić w piekarniku. Jest też szybki i łatwy w przygotowaniu.
Przygotowanie pstrąga w folii zatrzymuje wilgoć i sprawia, że mięso ryby jest zaskakująco soczyste. Wypróbuj ten pyszny przepis z dodatkiem świeżej zielonej sałaty.
Przygotuj piekarnik do 400°F
Wiele wypieków, od muffinek po szybki chleb, a także dipy i ciasta, zaczyna się od instrukcji „rozgrzania piekarnika”
Powód jest taki, że ta temperatura równoważy reakcję Maillarda, reakcję chemiczną, która nadaje wielu potrawom brązowy kolor. Bez tej reakcji cukry i białka w wypiekach po prostu się spalą.
Podobnie, zbyt długie pieczenie w niskiej temperaturze spowoduje, że ciastka i ciasta będą twarde jak skała. Zbyt wysoka temperatura spowoduje przypalenie, co wcale nie jest idealne dla smaku i tekstury dobrego ciasta.
Ułóż rybę na folii
Ułóż rybę na folii i dopraw ją oliwą z oliwek, czosnkiem, solą i pieprzem. Możesz też dodać do pstrąga sok z cytryny, ostry sos i nasiona sezamu, jeśli chcesz.
Owiń folię szczelnie wokół ryby. Następnie zaciśnij brzegi, aby stworzyć paczkę.
Te foliowe paczki to świetny sposób na przyrządzenie ryby, warzyw i ziół w ramach łatwego posiłku. Można je przyrządzić na grillu lub upiec w piekarniku.
Skrop oliwą z oliwek
Upieczenie pstrąga w folii aluminiowej pomaga zatrzymać wilgoć, dzięki czemu mięso ryby pozostaje soczyste i smaczne. Następnie możesz podać pieczonego pstrąga z różnymi daniami dodatkowymi.
Jeśli chcesz dodać trochę więcej smaku, skrop pstrąga oliwą z oliwek. To pomoże wzmocnić smak cytryny i pietruszki.
Po wykonaniu tej czynności umieść pstrąga skórą do dołu na blasze do pieczenia. Następnie przykryj plasterkami cytryny i świeżymi gałązkami pietruszki. Piecz, aż ryba będzie łatwo się łuszczyć.
Posyp solą i pieprzem
Pstrąg jest doskonałym źródłem białka, ma mało kalorii i zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Jest również niskokaloryczny i nie zawiera glutenu.
To doskonały wybór na zdrowy posiłek, a pieczenie w folii zatrzymuje wszystkie soki, które pomagają zapobiec wysychaniu ryby.
Pstrąg jest pieczony w folii, a następnie posypany ziołami i plasterkami cytryny. Następnie podaje się go do stołu.
Skrop sokiem z cytryny
Sok z cytryny jest doskonałym dodatkiem do pstrąga pieczonego w folii z pietruszką. Dodaje on jasny smak i nutę cierpkości.
Sok z cytryny pomaga utrzymać wilgotność ryby podczas pieczenia. Jeśli nie masz pod ręką świeżych cytryn, możesz zastąpić je łyżeczką skórki z cytryny. Stracisz jednak część blasku.
Posyp pietruszką
Pstrąg jest zdrową i niskowęglowodanową opcją białkową, która ma również wysoką zawartość tłuszczu i kwasów tłuszczowych omega-3. Jest świetnym wyborem na szybki i łatwy posiłek lub proste danie na kolację.
Podczas pieczenia ryby wolę zawijać ją w folię, ponieważ zamyka ona wilgoć i pomaga utrzymać wilgotność mięsa podczas gotowania. Łatwo jest też po tym sprzątać.