Policzki wołowe w warzywach


Policzki wołowe to bardzo chude mięso, ale ponieważ jest pełne żyłek wymaga długiego pieczenia, duszenia, lub gotowania. W smaku jest kruche i delikatne – rozpływa się w ustach. Świetnie komponuje się z warzywami.

składniki:policzki wołowe w sosie

1 kg. policzków wołowych

szklanka czerwonego wytrawnego wina

3 marchewki

2 pietruszki

1 seler

seler naciowy

główka czosnku

4 łyżki maki

olej do smażenia

gałązka rozmarynu

pieprz,sól

wykonanie:

wołowe policzkiPoliczki wołowe kroimy na dość duże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na oleju na brązowy kolor z obu stron, najlepiej partiami. Przekładamy wołowinę do naczynia żaroodpornego, nie wylewamy tłuszczu. Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę, oprószamy mąką i smażymy kilka minut na tłuszczu spod policzków. Dodajemy gałązkę rozmarynu, wlewamy wino, dusimy tak długo, aż połowa wina odparuje i przekładamy warzywa do garnka z wołowiną. Dokładamy główkę czosnku , nie obraną,przekrojoną na pół,podlewamy całość niewielką ilością wody ,przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i pieczemy w 160 stopniach 3 godziny. Pod koniec pieczenia wyjmujemy połowę warzyw i miksujemy na gładką masę podlewając wodą. Policzki wołowe podajemy polane sosem warzywnym.