Pstrąg z czosnkiem i natką pietruszki


Pstrąg z czosnkiem i natką pietruszki

Jedzmy ryby – są bardzo zdrowe a ich przygotowanie wcale nie musi być skomplikowane. Oto przykład – przepis na pysznego pstrąga.

składniki dla 2 osób:PSTRĄG NADZIEWANY PIETRUSZKĄ

Pstrąg patroszony 2 szt

1 cytryna

2 ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz

oliwa z oliwek

folia aluminiowa

wykonanie:

PIECZONY PSTRĄGPstrągi myjemy i osuszamy, cytrynę sparzamy wrzątkiem, połowę natki pietruszki i czosnek siekamy. Pstrągi solimy i pieprzymy w środku i na wierzchu. Do naczynia wlewamy 50 ml oliwy z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i natkę, dokładnie mieszamy i nacieramy powstałą marynatą rybę z każdej strony. Do środka ryby wkładamy po gałązce natki pietruszki i 3-4 plasterki cytryny. Zawijamy ryby w folię aluminiową i pieczemy 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe:)