Pstrąg z czosnkiem i natką pietruszki

Pstrąg to zdrowa, bogata w białko ryba, którą można przyrządzić w piekarniku. Jest też szybki i łatwy w przygotowaniu.

Przygotowanie pstrąga w folii zatrzymuje wilgoć i sprawia, że mięso ryby jest zaskakująco soczyste. Wypróbuj ten pyszny przepis z dodatkiem świeżej zielonej sałaty.

Przygotuj piekarnik do 400°F

Wiele wypieków, od muffinek po szybki chleb, a także dipy i ciasta, zaczyna się od instrukcji „rozgrzania piekarnika”

Powód jest taki, że ta temperatura równoważy reakcję Maillarda, reakcję chemiczną, która nadaje wielu potrawom brązowy kolor. Bez tej reakcji cukry i białka w wypiekach po prostu się spalą.

Podobnie, zbyt długie pieczenie w niskiej temperaturze spowoduje, że ciastka i ciasta będą twarde jak skała. Zbyt wysoka temperatura spowoduje przypalenie, co wcale nie jest idealne dla smaku i tekstury dobrego ciasta.

Ułóż rybę na folii

Ułóż rybę na folii i dopraw ją oliwą z oliwek, czosnkiem, solą i pieprzem. Możesz też dodać do pstrąga sok z cytryny, ostry sos i nasiona sezamu, jeśli chcesz.

Owiń folię szczelnie wokół ryby. Następnie zaciśnij brzegi, aby stworzyć paczkę.

Te foliowe paczki to świetny sposób na przyrządzenie ryby, warzyw i ziół w ramach łatwego posiłku. Można je przyrządzić na grillu lub upiec w piekarniku.

Skrop oliwą z oliwek

Upieczenie pstrąga w folii aluminiowej pomaga zatrzymać wilgoć, dzięki czemu mięso ryby pozostaje soczyste i smaczne. Następnie możesz podać pieczonego pstrąga z różnymi daniami dodatkowymi.

Jeśli chcesz dodać trochę więcej smaku, skrop pstrąga oliwą z oliwek. To pomoże wzmocnić smak cytryny i pietruszki.

Po wykonaniu tej czynności umieść pstrąga skórą do dołu na blasze do pieczenia. Następnie przykryj plasterkami cytryny i świeżymi gałązkami pietruszki. Piecz, aż ryba będzie łatwo się łuszczyć.

Posyp solą i pieprzem

Pstrąg jest doskonałym źródłem białka, ma mało kalorii i zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Jest również niskokaloryczny i nie zawiera glutenu.

To doskonały wybór na zdrowy posiłek, a pieczenie w folii zatrzymuje wszystkie soki, które pomagają zapobiec wysychaniu ryby.

Pstrąg jest pieczony w folii, a następnie posypany ziołami i plasterkami cytryny. Następnie podaje się go do stołu.

Skrop sokiem z cytryny

Sok z cytryny jest doskonałym dodatkiem do pstrąga pieczonego w folii z pietruszką. Dodaje on jasny smak i nutę cierpkości.

Sok z cytryny pomaga utrzymać wilgotność ryby podczas pieczenia. Jeśli nie masz pod ręką świeżych cytryn, możesz zastąpić je łyżeczką skórki z cytryny. Stracisz jednak część blasku.

Posyp pietruszką

Pstrąg jest zdrową i niskowęglowodanową opcją białkową, która ma również wysoką zawartość tłuszczu i kwasów tłuszczowych omega-3. Jest świetnym wyborem na szybki i łatwy posiłek lub proste danie na kolację.

Podczas pieczenia ryby wolę zawijać ją w folię, ponieważ zamyka ona wilgoć i pomaga utrzymać wilgotność mięsa podczas gotowania. Łatwo jest też po tym sprzątać.

Poprzedni artykuł

Karkówka po Meksykańsku

Następny artykuł

Gulasz z karkówki w papryce

Oceń artykuł: Pstrąg z czosnkiem i natką pietruszki

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5