Przepis na pulpety z mięsa z rosołu
Dość często (przynajmniej u mnie w domu ) pojawia się problem co zrobić z mięsem z rosołu, najlepiej pierogi, ale one są czasochłonne . Czasem robię krokiety , naleśniki, albo galaretkę…. ale dzisiaj wpadłam na coś innego – zrobiłam pulpety, malutkie, chrupiące, pyszne 🙂 Możecie je podać z dowolnym sosem, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Koniecznie musicie spróbować.
składniki na pulpety z mięsa z rosołu:
mięso z rosołu oddzielone od kości
warzywa z rosołu (seler,marchew,pietruszka)
1 bułka pszenna
pół szklanki mleka
garść posiekanej natki pietruszki
pieprz , sól
1 cebula
bułka tarta
oliwa lub olej do smażenia
jak zrobić pulpety z mięsa z rosołu :
Bułkę namaczamy w mleku, kiedy dobrze nasiąknie mlekiem, odciskamy i przepuszczamy razem z mięsem i warzywami z rosołu przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie na patelni i dodajemy do mięsa razem z drobno posiekana natka pietruszki. Całość solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy dłonią tak,żeby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej , z gotowego farszu formujemy dłońmi kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoto- brązowy kolor. Podajemy z ulubionym sosem i dodatkami. Ja podałam w sosie koperkowym z puree z ziemniaków z chrzanem i surówką z pora.
Możecie oczywiście zrobić tradycyjne pulpety z mięsa mielonego w sosie koperkowym lub w sosie pomidorowym, ale tak czy owak gorąco polecam Wam ten przepis na wykorzystanie mięsa z rosołu, pulpeciki są naprawdę pyszne i oczywiście nie ma to większego znaczenia na czym gotujecie rosół. Takie pulpety można zrobić z każdego rodzaju mięsa – kaczki, wołowiny, kurczaka, indyka.
Bardzo jestem ciekawa w jaki sposób wykorzystujecie mięso z rosołu u siebie w domach. Podzielcie się ze mną swoimi przepisami, z pewnością wykorzystam je w swojej kuchni i na blogu 🙂
[…] Pulpety z mięsa z rosołu 09/10/2017 […]