RYDZE NA MAŚLE

Rydze na maśle


Przepis na rydze na maśle

„Lepszy rydz niż nic ” – absolutnie nie zgadzam się z tym powiedzeniem, bowiem Rydz to znakomity grzyb a  najlepszy według mnie to  po prostu smażony na maśle. Dlatego dzielę się z Wami tym prostym acz znakomitym przepisem na pyszne Rydze, póki jeszcze są dostępne . Będziecie zaskoczeni ich smakiem – rewelacja.

 

 

rydze4 na maśle 2

cof

składniki na rydze na maśle:

10 – 12 sztuk świeżych rydzy

łyżka masła

sól

świeżo mielony czarny pieprz

opcjonalnie świeża cytryna

 

rydze na maśle 3

cof

jak przygotować rydze na maśle :

Rydze płuczemy delikatnie pod zimna wodą, szybko osuszamy i  odcinamy nóżki od kapeluszy, nóżki wyrzucamy . Na patelni rozgrzewamy masło , układamy rydze blaszkami do dołu i smażymy 4-5 minut, rydzy nie przewracamy na druga stronę, nie ma potrzeby, solimy, pieprzymy do smaku i gotowe. Z grzybów na patelnię wypłynie sok , który jest genialny w smaku, możecie go wypić lub zjeść np. maczając w nim pieczywo. Rydze możecie przed zjedzeniem skropić cytryną.

Moim skromnym zdaniem, to jedna z genialniejszych przystawek.

Rydze możecie również ukisić, ja nigdy tego nie robiłam, ale obiecuje w przyszłym sezonie grzybowym się poprawić – podobno również są pyszne. W moim domu niestety każda ilość rydzy ląduje na patelni i znika w zawrotnym tempie 🙂

Na Sezonowym Garnku znajdziecie różne inne przepisy z wykorzystaniem grzybów np. jeden z moich ulubionych przysmaków – kanie marynowane (PRZEPIS), które są w pierwszej kolejności panierowane i smażone a potem lądują w słoiczku w zalewie octowej.

Znajdziecie również przepisy na  maślaki w sosie, kurki w śmietanie czy też marynowane opieńki (PRZEPIS). Mam nadzieje,że chętnie sięgnięcie po te przepisy jeśli lubicie tak jak ja grzyby i zbierać i jeść.

Pamiętajcie ,że Rydz jest grzybem blaszkowym i łatwo go pomylić z innymi nie jadalnymi gatunkami, także jeśli nie jesteście pewni, że dany grzybek jest rydzem – nie zbierajcie i nie jedzcie !!! Grzyby kupujcie tylko u osób , które mają certyfikat na sprzedaż grzybów.