Sałatka z jajkiem i rzodkiewką

Sałatka z jajkiem i rzodkiewką


Sałatka z jajkiem i rzodkiewką

Sałatka idealna na Wielkanoc i nie tylko. Lekka, wiosenna, kolorowa, pięknie prezentuje się na stole. Ja podaje ją z sosem koperkowym, ale możecie równie dobrze zrobić do tej sałatki swój ulubiony sos, jak również urozmaicić ją ulubionymi dodatkami.

składniki na sałatkę z jajkiem i rzodkiewką

główka sałaty masłowej lub lodowejSałatka z jajkiem i rzodkiewką

4-5 jajek wiejskich ugotowanych na twardo

5-6 rzodkiewek

rzeżucha lub kiełki

garść płatków migdałowych

składniki na sos koperkowy:

garść posiekanego koperku

2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany

pieprz, sól, łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić sałatkę z jajkiem i rzodkiewką?

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Sałatę rwiemy na mniejsze części, rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, jajka kroimy na ćwiartki. Do miski wkładamy sałatę, na nią układamy jajka, plasterki rzodkiewki, polewamy sosem, na wierzch rozrzucamy płatki migdałów i przyozdabiamy kiełkami lub rzeżuchą. Jakie sałatki z jajkiem robicie na Wielkanoc??