Ta prosta sałatka ze śledziem i jajkami jest popularna w Polsce, Niemczech i krajach skandynawskich. Jest powszechnie podawana na przyjęciach i podczas świątecznych posiłków.
Jest również znana jako „sałatka szuba”, „śledź ubrany” i „śledź pod futrem”. Nazwa pochodzi od warstwy buraków ułożonej na wierzchu, która nadaje sałatce żywy, różowy odcień.
Składniki
Tradycyjnie podawana na przyjęciach i uroczystościach, ta prosta sałatka jest łatwa do zrobienia i pyszna. Składa się z jajek na twardo, śledzi, ziemniaków i różnych gotowanych warzyw. Wszystko jest ułożone warstwowo w naczyniu żaroodpornym z lekką warstwą majonezu pomiędzy nimi.
Ta rosyjska sałatka warstwowa, zwana śledziem pod futrem (po rosyjsku szuba), jest popularnym daniem imprezowym. Towarzyszy wielu uroczystościom, takim jak kolacja bożonarodzeniowa.
Nazwa pochodzi od faktu, że warstwa rozdrobnionych buraków działa jak płaszcz ochronny na śledzia i inne składniki. Żywy pigment buraczany nadaje całej sałatce piękny różowy kolor.
Przygotowanie
Popularne danie imprezowe, „seledyn pod szubojem” to klasyczna rosyjska sałatka, powszechnie przygotowywana na takie uroczystości jak Boże Narodzenie. Oferuje zaskakujące połączenie smaków, w tym słodkiego i pikantnego.
Sałatka składa się ze śledzi, ziemniaków, marchwi i buraków połączonych z majonezem i pokruszonymi żółtkami jaj. Podaje się ją jako zimną przystawkę lub danie główne podczas uroczystych posiłków.
Tradycyjnie szubę przyrządza się w Nowy Rok, ale tym prostym przepisem można się cieszyć o każdej porze roku. Najlepiej przygotować tę sałatkę z wyprzedzeniem, ponieważ przed podaniem potrzebuje ona czasu, aby dojrzeć w lodówce.
Na początek zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i równomiernie rozłóż na dnie naczynia (dociskając je). Dodaj do ziemniaków kostki śledzia i posyp drobno pokrojoną cebulą. Następnie zetrzyj marchewki na wierzchu śledzi i pokryj je warstwą majonezu. Na koniec zetrzyj buraki na wierzchu marchwi i przykryj większą ilością majonezu.
Czas gotowania
Rosyjska sałatka śledziowa pod panierką lub Seledyka pod Shuboi jest jednym z najbardziej popularnych dań noworocznych (Nowy Bóg) i bożonarodzeniowych. Jest również bardzo popularna na Wielkanoc, Dzień Kobiet i inne uroczystości.
Ta warstwowa potrawa składa się z posiekanego marynowanego śledzia, jaj, buraków, marchwi i ziemniaków z majonezem lub innym dressingiem. Nazwa potrawy pochodzi od zewnętrznej warstwy, którą zwykle smaruje się majonezem lub burakami, aby wyglądała jak futro lub biały płaszcz.
Aby przygotować tę sałatkę, musisz ugotować buraki i ziemniaki (nieobrane) do miękkości. Po ostudzeniu obierz je i pokrój.
Odżywianie
Czerwona ryba jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla serca. Dlatego właśnie jest często używana w sałatkach.
Prosta sałatka ze śledziem i jajkami jest łatwa do przygotowania i może być podawana o każdej porze. Jest również bardzo dobra dla zdrowia, ponieważ zawiera mało kalorii i węglowodanów.
Śledź ma charakterystyczny słony smak, więc dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Tradycyjna polska sałatka śledziowa wykorzystuje różne smaki, aby podkreślić słony smak.
Jest również łatwa w przygotowaniu, ponieważ wszystkie składniki można ugotować i schłodzić przez noc. Sałatkę śledziową możesz podawać z gotowanymi ziemniakami i jajkami na twardo, aby nadać jej dodatkową konsystencję.