schab z sarny 1

Schab z Sarny pieczony


Przepis na schab z Sarny pieczony:

U mnie jak zwykle ukochana dziczyzna, tym razem schab z sarny pieczony , podany w sosie własnym z ziemniakami i konfiturą z pomarańczy. Mięso oczywiście bardzo aromatyczne i słodkie – przepyszne. Schab dostałam z kością, wytrybowałam i kości zamroziłam,przymierzam się bowiem do zrobienia demi glace z dziczyzny, ale to za czas jakiś 🙂 

Oczywiście Schab z Sarny jak to dziczyzna jest mięsem suchym i nie wystarczy włożyć go do piekarnika i czekać aż się upiecze, trzeba je dość często przewracać i podlewać, żebyśmy nie podali „podeszwy” na stół 🙂

 

Schab z sarny 2

składniki na pieczony schab z Sarny:

1 kg schabu z sarny bez kości

2 szklanki wody

sól do smaku

łyżka mąki

świeża posiekana natka pietruszki

marynata:

100 ml czerwonego wytrawnego wina

7-8 owoców jałowca rozgniecionych w moździerzu ( delikatnie nie na miazgę)

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

czarny grubo mielony pieprz płaska łyżeczka

2-3 gałązki świeżego rozmaryn

3 łyżki oleju lub oliwy

 

Schab z sarny 3

jak zrobić pieczony schab z Sarny:

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą , zalewamy nią schab dokładnie nacierając dłońmi mięso , przykrywamy folią do żywności i chowamy do lodówki co najmniej na 1 dobę maksymalnie na 3, co jakiś czas mięso przewracamy w marynacie. Po tym czasie schab obsmażamy na bardzo dobrze rozgrzanej  patelni ( wylewamy razem z marynatą) na kolor brązowy i przekładamy (razem z marynatą) do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra,dół, termoobieg) . Schab z Sarny pieczemy 2 do 2,5 godziny do miękkości podlewając często wodą i przewracając od czasu do czasu. Po upieczeniu schab wyjmujemy i kroimy na grube plastry. Marynatę przelewamy do rondla , podgrzewamy, dodajemy natkę i zagęszczamy łyżką mąki pszennej. Polewamy plastry schabu sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami .

Jeśli chcielibyście podać dziczyznę z konfitura z pomarańczy przepis znajdziecie tutaj (przepis).

Jeśli przygotowujecie dziczyznę w swoich domach, podzielcie się ze mną przepisami 🙂