Wieprzowina z kapustą kiszoną to tradycyjny posiłek na Nowy Rok dla wielu osób wywodzących się z Niemiec, Czech, Węgier i Polski. To także pożywne danie, które z pewnością poprawi ci humor!
W tym przepisie na polędwiczki wieprzowe w kapuście kiszonej z grzybami wieprzowina jest gotowana na pikantnej mieszance kiszonej kapusty, jabłek i cebuli. Jest delikatna, soczysta i rozpływa się w ustach!
Lędwiczki wieprzowe
Wieprzowina z kiszoną kapustą to tradycyjne danie, które lubią ludzie o niemieckich, czeskich i węgierskich korzeniach. Jest to bogaty i pożywny posiłek, który ma wiele korzyści dla zdrowia.
Jest również uważany za przynoszący szczęście, zgodnie z ideą, że życzysz swojej rodzinie tyle bogactwa, ile jest strzępów kapusty w kapuście. Mówi się też, że jedzenie wieprzowiny i kiszonej kapusty w Sylwestra przynosi szczęście i błogosławieństwo na nadchodzący rok.
Do tego dania idealnie nadaje się pieczeń z polędwicy wieprzowej, ponieważ jest delikatna i nie wymaga zbyt długiego gotowania. Może być ugotowana do wilgotnej, delikatnej temperatury wewnętrznej 145 stopni Celsjusza.
Aby przygotować ten przepis w Instant Pot, najpierw przeszukaj schab na kuchence, a następnie dodaj wszystko do szybkowaru. Ustaw Instant Pot na wysokie ciśnienie i gotuj przez 60 minut. Szybko zwolnij ciśnienie i zdejmij pokrywę.
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta to popularne niemieckie danie, które od wieków jest spożywane na całym świecie. Jest to sfermentowana kapusta, która zawiera probiotyki i szeroką gamę bakterii kwasu mlekowego, które mogą pomóc w poprawie zdrowia jelit i ułatwić trawienie.
Jest też kilka badań pokazujących, że spożywanie sfermentowanych pokarmów, takich jak kapusta kiszona, może poprawić zdrowie serca i obniżyć ciśnienie krwi. Składniki odżywcze zawarte w kapuście kiszonej obniżają również poziom cholesterolu.
Inną zaletą kapusty kiszonej jest to, że może ona wzmocnić Twój system odpornościowy. Jest dobrym źródłem witaminy K2, która może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory i pomóc Ci zwalczyć przeziębienie i grypę.
Kapustę kiszoną z grzybami możesz wykorzystać w wielu różnych potrawach, takich jak polskie pierogi, krokiety, pierogi Uszka i paszteciki. Grzyby i kapusta kiszona stanowią doskonałą parę w tych przepisach, ponieważ oba rodzaje zawierają dużo smaku i mają przyjemny ziemisty smak, który doskonale się uzupełnia.
Grzyby
Schab w kapuście kiszonej z grzybami jest ulubionym daniem jesiennym, a przepis na niego przygotowuje się błyskawicznie. Pieczeń wieprzowa jest natarta musztardą i tymiankiem, a następnie pieczona na wierzchu kapusty kiszonej ze słodkim jabłkiem jako dopełnieniem dania.
Jeśli lubisz bardziej tradycyjny smak tego dania, możesz dodać do mieszanki kiszonej kapusty trochę suszonych grzybów. Suszone grzyby rehydrują się i uwalniają wspaniały aromat, który doskonale komponuje się z mięsem i kiszoną kapustą.
Aby wykonać ten łatwy przepis w swoim Instant Pot, zacznij od rehydratacji grzybów w misce z wrzącą wodą, aż zmiękną. Odcedź i zachowaj płyn do późniejszego wykorzystania.
Następnie podsmaż cebulę i czosnek na maśle. Dzięki temu cebula nabierze złotego koloru i smaku. Kiedy cebula się ugotuje i zmięknie, dodaj kapustę i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt sucha, dodaj trochę masła. Jagody jałowca są w tym daniu opcjonalne, ale zapewniają doskonały pieprzny smak, który współgra z innymi smakami.
Jabłka
Niemiecka tradycja, którą często spożywa się w Nowy Rok, a ten przepis stanowi wspaniałą równowagę między słodkim, pikantnym i słonym smakiem. Łączy w sobie wieprzowinę, kiszoną kapustę i jabłka, tworząc pocieszający posiłek.
Upieczone kotlety wieprzowe są zrumienione, a następnie pieczone z kiszoną kapustą, cebulą i jabłkami, tworząc delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Słodycz jabłek i karmelizowane krążki cebuli nadają temu łatwemu i smacznemu daniu niesamowity smak.
Ten przepis na pikantne niemieckie pieczone kotlety wieprzowe można przygotować z polędwicy wieprzowej z kością, polędwicy lub żeberek. Czas gotowania może być dłuższy w przypadku większych kawałków mięsa.