Stek z Miecznika


Miecznik w smaku przypomina bardziej czerwone mięso niż rybę – co nie zmienia faktu, że jest przepyszny. Zero ości, zero łusek – czysty stek gotowy do smażenia. Mięso tego drapieżnika to właściwie same mięśnie dlatego jest zbite i ma kolor biało – różowy. Polędwica z Miecznika dostępna jest w dużych marketach lub dobrych sklepach rybnych.

składniki dla 2 osób:stek z ryby morskiej

2 płaty polędwicy z Miecznika ( o grubości 2 cm)

łyżka mąki

50 g. masła

2 łyżki oleju

sól, pieprz

cytryna

wykonanie:

stek z miecznikaPolędwicę z Miecznika przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy delikatnie mąką. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Smażymy steki 4-5 minut z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Podajemy skropionego cytryną z ryżem lub ziemniakami.