surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki


Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki:

Podrzucam dziś przepis na prostą i smaczną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki .Genialnie pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu i mięs, świetnie wzbogaci wasz obiad o smak i sprawi, że będzie kolorowo na talerzu. Dla osób, które wola jeść Fit, proponuje pominąć majonez w przepisie i użyć tylko jogurtu naturalnego.

 

surówka z kapusty pekińskiej

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki :

1 nieduża główka kapusty pekińskiej

1 mała puszka kukurydzy

1 cebula

2 marchewki

łyżka majonezu

łyżka jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego

pieprz, sól

 

kapusta pekińska z marchewką

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki:

Kapustę pekińską drobno szatkujemy ( pomijając zgrubiałą, białą końcówkę ), marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach, cebule drobno siekamy i wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną z wody kukurydzę , majonez, jogurt, pieprz i sól – całość dokładnie mieszamy aby połączyć ze sobą wszystkie składniki. Surówka schładzamy w  lodówce około 15 minut. Gotowe.

Taką surówkę możecie wzbogacić o natkę pietruszki lub jeśli nie przepadacie za surową cebulą możecie ja zastąpić porem lub w ogóle pominąć w przepisie.

Jeśli szukacie inspiracji na surówki do obiadu polecam surówkę z pora (PRZEPIS), lub surówkę , która jest chyba najbardziej znaną na Świecie – Coleslaw (PRZEPIS). Zaglądajcie na przepis w poszukiwaniu przepisów 🙂

A może podzielicie się ze mną swoimi pomysłami na surówki do obiadu 🙂 Czekam z niecierpliwością na Wasze przepisy, szczególnie te regionalne, które jadało się u Was w rodzinnych domach. U mojej mamy na Śląsku królowała modra kapusta (PRZEPIS) , podawana z kluskami śląskimi i rolada wołową…… pyszności , smak mojego dzieciństwa 🙂