Szare pyzy ziemniaczane


Szare pyzy ziemniaczane

Pyzy….. moje ulubione kluseczki, muszą być malutkie i duużżo, do tego skwarki i usmażona cebulka i mnie nic więcej na talerzu nie potrzeba – smak dzieciństwa.  A Wy sobie jedzcie z czym chcecie 🙂

składniki:szare pyzy

2 kg. ziemniaków ( nie mogą być młode , mają za mało skrobi)

łyżka mąki ziemniaczanej

pieprz,sól

1 cebula

smalec ze skwarkami (ilość dowolna)

wykonanie:

szare pyzy ziemniaczaneZiemniaki dzielimy na mniej więcej równe 3 części, 1 część obieramy i gotujemy , dwie pozostałe ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach ( tak jak na placki ziemniaczane) , przekładamy na sitko wyłożone ściereczką lub gazą i odsączamy nad garnkiem – odsączonej wody nie wylewamy. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy na gładką, jednolitą konsystencję i studzimy. Tarte, surowe ziemniaki dokładnie odsączamy z wody wyciskając przez ściereczkę i łączymy z ugotowanymi ziemniakami,dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, pieprzymy i solimy. Na dnie garnka z odsączoną wodą z ziemniaków odłożyła się skrobia, bardzo delikatnie i powoli odlewamy wodę z garnka, a biały osad – czyli skrobię , wyjmujemy łyżką i dołączamy do masy ziemniaczanej. Masę ugniatamy dokładnie rękoma. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżka stołową soli, kiedy woda zacznie wrzeć przykręcamy płomień do minimum. Dłońmi formujemy małe kuleczki i gotujemy partiami 3 – 4 minuty do miękkości, ugotowane pyzy odcedzamy na durszlaku lub sitku. Cebulkę drobno siekamy i smażymy na smalcu ze skwarkami. Okraszamy smalcem z cebulką ugotowane pyzy i zajadamy się 🙂