Jak długo gotować gruszki w słoikach?

Gruszki to klasyczne owoce do konserwowania, które o tej porze roku są już gotowe. Można wybierać spośród wielu odmian, takich jak Bartlett, Bosc, Red Anjou i Comice.

Aby przygotować gruszki do konserwowania, zacznij od ich umycia i obrania. Następnie usuń rdzeń i pokrój je w kwasku cytrynowym lub roztworze soku z cytryny. Dobrze je odsącz.

1. Umyj i obierz

Gruszki to pyszne, uniwersalne owoce, którymi można się cieszyć na wiele różnych sposobów. Mają mało kalorii i są pełne witamin i minerałów.

Są też doskonałym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, dlatego są tak dobre dla Ciebie! Jeśli szukasz sposobu, żeby cieszyć się gruszkami bardziej, rozważ ich zapuszkowanie.

Przed zapuszkowaniem gruszek upewnij się, że są całkowicie dojrzałe. Powinny być jędrne i nie mięsiste, tak samo dojrzałe, jak wtedy, gdy zrywasz je z drzewa.

2. Rdzeń

Są różne sposoby konserwowania gruszek, ale najpopularniejszym jest puszkowanie ich w prostym syropie cukrowym. Cukier konserwuje owoce i pomaga im zachować kolor i smak.

Gruszki muszą być odpowiednio wydrążone, zanim przełożysz je do słoików. W tym celu obierz je i przekrój na pół od góry do dołu.

Następnie wytnij rdzeń z nasionami za pomocą noża do krojenia. Dzięki temu uzyskasz gładszy i czystszy produkt końcowy.

Alternatywnie możesz użyć do tego celu piłki do melona. Jeśli twoja odmiana gruszek ma żylasty rdzeń po rdzeniu nasiennym, najlepiej jest wyciąć również tę część.

Napełnij słoiki pokrojonymi gruszkami, pozostawiając 1/2 cala wolnej przestrzeni. Wytrzyj brzegi do czysta i załóż pokrywki i pierścienie na słoiki.

3. Gotowanie w syropie prostym

W zależności od gruszek gotowanie ich w syropie prostym może zająć od 20 do 25 minut. Musisz je obserwować i co jakiś czas sprawdzać, czy są gotowe.

Aby przygotować syrop prosty, podgrzewaj wodę i cukier w rondlu na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj gruszki, laski cynamonu i ziarna wanilii i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.

Następnie zapakuj gorące gruszki do słoików. Zostaw około 1/2 cala wolnego miejsca na górze i przykryj wrzącym syropem prostym. Usuń pęcherzyki powietrza niemetalowym narzędziem i wytrzyj brzegi słoika do czysta.

4. Pakowanie do słoików

Jeśli masz nadmiar gruszek i chcesz się nimi cieszyć przez cały rok, puszkowanie jest świetnym sposobem na zachowanie owoców. W zależności od rodzaju gruszek, których używasz, ich gotowanie w puszce w kąpieli wodnej zajmie od 20 do 25 minut.

Gruszki zbyt dojrzałe lub miękkie szybko zbrązowieją po zapuszkowaniu. Dlatego ważne jest, aby podczas puszkowania używać tylko twardych gruszek, aby zachowały swój smak i konsystencję. Najlepszymi odmianami są gruszki Bartlett, Bosc, Comice, Anjou i Seckel.

5. Proces

Gruszki można konserwować we wrzącej kąpieli wodnej i są one zazwyczaj gotowe do spożycia w ciągu 9-12 miesięcy. Można je również konserwować w puszkach ciśnieniowych.

Zależnie od odmiany gruszek, możesz przygotować z nich prosty syrop, który będzie dodatkiem do procesu konserwowania. Jest to łatwy zamiennik syropu z cukru rafinowanego, ale pamiętaj, aby używać świeżego soku (nie kupionego w sklepie soku z cytryny lub pomarańczy), ponieważ nada on owocom nieco inny smak i będzie miał krótszy termin przydatności do spożycia.

Wypełnij każdy słoik gruszkami i zalej je gorącym syropem, pozostawiając 1/2 cala wolnej przestrzeni. Usuń pęcherzyki powietrza i wytrzyj brzegi każdego słoika czystą szmatką. Wyśrodkuj pokrywkę na słoiku i zakręć ją aż do oporu, a następnie zwiększ ją do poziomu palca.

Oceń artykuł: Jak długo gotować gruszki w słoikach?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5