Ten przepis to klasyczna filipińska potrawa, która przepełniona jest smakiem ananasa i wieprzowiny. Ma idealną równowagę między słodkim i pikantnym smakiem a delikatnym mięsem, które rozpływa się w ustach.
Aby rozpocząć, zamarynuj cienkie plastry łopatki wieprzowej (około 3/4″ grubości) w kąpieli ze świeżego ananasa, cebuli, suszonych chili i innych składników przez 12 godzin. Grilluj na wolnym ogniu, aby uzyskać głębokie zwęglenie i karmelizację, dzięki czemu wieprzowina stanie się miękka i soczysta.
Składniki
Karkówka to chudy, delikatny kawałek wieprzowiny, który doskonale nadaje się do dań typu stir-fry. W tym soczystym przepisie wykorzystano sos słodko-kwaśny, aby mięso było wyjątkowo smaczne.
To ulubione danie całej rodziny! Wybierz soczystą południowoafrykańską wieprzowinę, aby uzyskać wysoką jakość i smak.
Zmieszaj suchą przyprawę – użyj soli koszernej, pieprzu, czosnku w proszku i kminku. Dopraw mięso obficie przed pieczeniem. Możesz to zrobić dzień wcześniej – przechowuj pod przykryciem w lodówce do czasu, gdy będzie potrzebne.
Przygotuj ananasa: wykrój 3 grube krążki, na których oprzesz łopatkę wieprzową – resztę ananasa pokrój na kawałki i przykryj folią do czasu, gdy będzie potrzebny.
PRO TIP:
Możesz użyć schabu wieprzowego, ale nie jest on tak delikatny jak łopatka i będzie wymagał dłuższego gotowania, aby stał się miękki jak widelec. Musisz więc piec ją w piekarniku, aż mięso będzie miękkie.
Przygotowanie
Mięso karkówki jest bardzo soczyste i delikatne. Nie jest też zbyt tłuste i dobrze nadaje się do pieczenia, smażenia lub grillowania.
Z karkówki możesz przyrządzić różne potrawy, które zadowolą Twoją rodzinę i gości. Wśród nich są takie dania, jak pieczony akordeon czy cały kawałek mięsa z serem i pomidorami.
Do przygotowania dania potrzebujesz świeżej karkówki, czosnku i przypraw. Umyj karkówkę i dobrze ją osusz. Następnie dopraw ją przyprawami do grilla, natrzyj i posól.
Użycie soku z ananasa z puszki zamiast octu jabłkowego nadaje potrawie pyszny zapach ananasa i uatrakcyjnia ją. Marynatę należy rozmasować rękami, a następnie dodać wino ryżowe lub wino Shaoxing (lub wytrawne sherry), sos sojowy, roztrzepane jajko i sodę oczyszczoną, ponownie ją posmarować.
Gotowe danie jest gotowe i można je podawać z sałatką, ryżem lub warzywami. Posypka z mikro ziół będzie miłym wykończeniem.
Gotowanie
Karkówka to pyszna i delikatna alternatywa dla łopatki wieprzowej. Łatwo je przyrządzić, a ich smak jest równie dobry!
Aby uzyskać idealnie delikatną pieczeń, piecz mięso w niskiej temperaturze. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 275-300F, w zależności od jego kalibru, a następnie piecz powoli przez 2 1/2 do 4 godzin, aż mięso będzie miękkie jak widelec.
Podczas gdy wieprzowina będzie się powoli gotować, przygotuj relish z pokruszonego ananasa. W robocie kuchennym połącz cebulę, czosnek, liście laurowe, chili, tymianek, przyprawy i 1 łyżkę soli morskiej. Dodaj ananasa i przetwarzaj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przełóż do niereaktywnego pojemnika i odstaw do lodówki do zamarynowania (na noc).
Następnie wymieszaj sok z ananasa w puszce i wino ryżowe w takiej kolejności, aby mięso mogło je dobrze wchłonąć, dzięki czemu będzie bardziej soczyste po ugotowaniu. Możesz też użyć octu jabłkowego, aby danie było jeszcze bardziej soczyste.
Serwowanie
To danie jest idealnym obiadem lub kolacją, jeśli szukasz czegoś lekkiego, ale sycącego. Karkówkę uzupełnia orzeźwiająca sałatka z ogórka, ananasa i mięty, która z pewnością zachwyci kubki smakowe.
Najlepsze jest to, że możesz przygotować ten przepis w swoim multicookerze i szybkowarze Tefal Cook4me+. To doskonała weekendowa kolacja, która jest gotowa w mgnieniu oka.
Sztuką, która sprawi, że będzie to sukces, jest odpowiednie wyważenie przypraw, co możesz zrobić dzięki poręcznemu cyfrowemu zegarowi w szybkowarze Tefal Multicooker & Pressure Cooker. Warto też użyć dobrej jakości oleju, np. słonecznikowego, który pomoże potrawie zachować wilgoć i smak.