Kotlety mielone jak u babci

Kotlety mielone są bardzo popularne w Polsce, są wspaniałym comfort food i często stanowią część obiadu wielu polskich rodzin.

Są trochę jak klopsiki, ale zamiast bułki tartej są zrobione z mięsa mielonego. To bardzo prosty przepis, a są przepyszne.

Składniki

Pyszny, soczysty kotlet jest obowiązkowym elementem na stole każdej gospodyni. A jego przyrządzenie jest bardzo proste!

Głównymi składnikami mięsa mielonego są cebula, czosnek i chleb namoczony w mleku. Następnie dwukrotnie przepuszcza się je przez maszynkę do mięsa, ugniata i dobrze ubija ręką.

Zaleca się również dodanie odrobiny soli i pieprzu. Dla zwiększenia soczystości gotowego produktu możesz dodać odrobinę ciepłej, przegotowanej wody lub szczyptę sody.

Jeśli mięso mielone jest suche, lepiej dodać odrobinę kefiru lub kwaśnej śmietany. Zmiękczy on mięso mielone i ułatwi jego rzeźbienie.

Przygotowanie

Kotlety to danie, które stało się podstawą wielu domów. Są pyszne, łatwe do zrobienia i można je podawać przy różnych okazjach.

Są również popularnym wyborem dla dzieci, ponieważ są zabawne i można je podawać z ketchupem, „challas” (małą cebulką i sokiem z cytryny) lub innymi przyprawami, które dodają więcej smaku.

Aby przygotować te smaczne kotlety, musisz upewnić się, że składniki są dokładnie wymieszane i odpowiednio ugotowane. Mięso powinno być drobno zmielone, a ziemniaki utłuczone, aby nie były grudkowate lub suche.

Aby połączyć składniki, możesz użyć chleba namoczonego w mleku lub jajku. Możesz też dodać trochę ziół, żeby nadać mu dodatkowy smak.

Gotowanie

Zależnie od gustu gospodyni domowej, do mięsa mielonego doda ona różne składniki. Zielenina jest popularnym dodatkiem, ponieważ nadaje kotletom dodatkowy smak i ma wiele zalet zdrowotnych: właściwości przeciwzapalne oraz witaminy C i E.

Drobno posiekaj kapustę, cebulę i czosnek, odcedź sok i dodaj do mięsa mielonego. Do powstałej masy wbij jajko, dodaj chleb namoczony w mleku oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, uformuj średniej wielkości kotlety i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym.

Te kotlety są nie tylko pyszne, ale i bardzo sycące. Doskonale nadają się na szybki lunch lub kolację. Często są podawane w szkolnych stołówkach w towarzystwie różnych dań dodatkowych.

Serwowanie

Kotlety z mięsa mielonego są międzykulturową podstawą w całej Azji. Są łatwe w przygotowaniu i stanowią świetny sposób na wypróbowanie nowych rzeczy.

Można je podawać z różnymi dodatkami. Dobrze komponują się z zupami, gorącymi ciastami i plackami, a także z prostą sałatką (z pomidorów, ogórków, ogórków kiszonych).

Znakomicie sprawdza się też puree z kwaśnej śmietany lub kapusta z brokułami. To doskonały dodatek do każdego posiłku.

W tradycyjnym przepisie chleb jest moczony w mleku, a następnie mieszany z mięsem mielonym. Dodaje się też jajka, cebulę, czosnek i sól.

Poprzedni artykuł

Knedle ze śliwkami

Następny artykuł

Siekane kotlety z kurczaka

Oceń artykuł: Kotlety mielone jak u babci

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5