Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnego smarowania oliwkami, szynką i serem. Jest pyszny podawany na świeżym chlebie, jako smarowidło do pikantnych naleśników lub w małych koszyczkach z kruchego ciasta na przekąski.

Sześć cukinii zetrzyj na tarce i wymieszaj z octem, cukrem i 1 łyżeczką soli. Przełóż to na sito lub wyłóż ściereczką do sera, jeśli ją masz, przykryj i odstaw na godzinę.

Składniki

Pasztet z cukinii – przepis to wegańska, roślinna wersja tradycyjnego francuskiego pasztetu, który można podawać z krakersami lub grzankami z bagietki jako przystawkę, albo posmarować nim wegetariańskiego burgera lub bochenek chleba. Ten pasztet jest kremowy i ziemisty i może zainspirować Cię do eksperymentowania z innymi roślinnymi składnikami, aby uzyskać wyjątkowe doznania smakowe!

Podstawowe składniki tego przepisu to drobno starta cukinia, świeża pietruszka i szczypiorek, mleko roślinne, nerkowce, sok z cytryny, sól i pieprz. Możesz również dodać świeży czosnek lub cebulę.

W robocie kuchennym zmieszaj pietruszkę i szczypiorek, aż będą drobno posiekane. Wyciśnij cukinię, aby wydobyć z niej jak najwięcej wilgoci, albo rękami, albo na sicie wyłożonym ściereczką do sera.

Wlej mieszankę warzywną do terriny lub naczynia do serwowania, przykryj i schłódź przez kilka godzin. Jeśli chcesz podać ten pasztet jako przystawkę, połóż go na grzance i udekoruj cienkimi plasterkami ogórka!

Przygotowanie

Pasztet z cukinii to świetny sposób na wykorzystanie cukinii. Możesz go podawać jako pastę do smarowania chleba, z krakersami lub w małych koszyczkach z kruchego ciasta.

Aby przygotować pasztet, zetrzyj grubo nieobraną cukinię do miski wyłożonej podwójną grubością ściereczki. Posyp octem, cukrem i 1/2 łyżeczki soli; delikatnie wymieszaj. Przykryj i odstaw na 1 godzinę.

W robocie kuchennym zmiel pietruszkę i szczypiorek na drobno. Wyciśnij cukinię, aby wydobyć z niej jak najwięcej wilgoci. Dodaj odsączoną cukinię do robota kuchennego i przetwarzaj na gładką masę.

Dodaj zmiękczony serek śmietankowy, trochę soli i pieprzu do smaku i przetwarzaj, aż się dobrze połączą. Przełóż do małej miseczki i odstaw do lodówki na noc lub kilka godzin.

Gotowanie

Pasztet z cukinii to klasyczne danie z Europy Wschodniej. Można go podawać na grzance, na świeżym chlebie lub jako prosty i orzeźwiający dip.

Ten pasztet jest zrobiony z rozdrobnionej cukinii i różnych świeżych warzyw. Jest to ulubione danie w wielu domach.

W tym przepisie warzywa są gotowane, aby stały się jedwabiste i delikatne, dzięki czemu powstaje kremowa, bogata pasta. Jest to pyszna, uniwersalna przystawka lub dodatek do pizzy, którą można spożywać z chlebem tostowym lub na wierzchu pizzy.

Aby przygotować, zetrzyj cukinię na grubej tarce i wymieszaj z octem, solą i cukrem. Pozostaw to na sicie lub wyłóż ściereczką do sera, przykryj i pozostaw na około godzinę. Następnie dodaj odsączoną cukinię do robota kuchennego i przetwarzaj ją na gładką masę. Następnie dodaj serek śmietankowy, trochę soli i pieprzu do smaku, przetwarzaj aż do połączenia.

Serwowanie

Pasztet z cukinii – przepis to popularne francuskie danie. Zazwyczaj podawany jest z chlebem jako część półmiska z wędlinami w wielu brasseries, pubach i małych restauracjach we Francji.

Aby przygotować, grubo zetrzyj cukinię do miski, wymieszaj z octem, solą i cukrem, a następnie pozostaw na sicie na około godzinę. W międzyczasie zmiel pietruszkę i szczypiorek na drobno w robocie kuchennym.

Odciśnij cukinię, aby wydobyć z niej jak najwięcej wilgoci, ręcznie lub podczas wkładania jej do tkaniny serowej. Dodaj odsączoną cukinię do robota kuchennego i przetwarzaj na gładką masę, następnie dodaj serek śmietankowy, trochę soli i pieprzu do smaku i przetwarzaj, aż wszystko się dobrze połączy.

Pasztet z cukinii jest pyszną roślinną przystawką, którą można rozsmarować na opiekanej bagietce i dodać do niej oliwki, warzywa lub krakersy, aby uzyskać apetyczne danie początkowe na przyjęciach i kolacjach. Stanowi również miły prezent dla gospodyni, który można zapakować w słoik z kokardką.

Poprzedni artykuł

Pieczone ziemniaki

Następny artykuł

Tatar wołowy

Oceń artykuł: Pasztet z cukinii

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5