Pieczony Udziec z Sarny w całości z kością w marynacie

Jenina to świetne mięso dla tych, którzy chcą obniżyć koszty jedzenia, a jednocześnie cieszyć się czymś pysznym. Jest to również szybki i łatwy do wykonania przepis, który doskonale nadaje się na przyjęcie.

Udziec z dziczyzny możesz upiec w piekarniku lub na grillu. Tak czy inaczej, powinna wyjść soczysta i delikatna.

Sezonowanie

Gdy gotujesz dziczyznę, ważne jest, aby odpowiednio przyprawić mięso. Zioła są doskonałym sposobem na podkreślenie mocnego smaku dziczyzny.

Zioła to: laur, jałowiec, rozmaryn, szałwia i majeranek. Możesz dodać odrobinę każdego z nich do swojego ulubionego przepisu na dziczyznę.

Sól jest kolejnym ważnym składnikiem przyprawianej dziczyzny. Dodaje smaku i jest środkiem konserwującym, który pomaga zachować świeżość potraw.

Niezależnie od tego, czy jest to pieczeń z łosia, czy udziec z dziczyzny, najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jeśli chodzi o przyprawianie dziczyzny, jest to, aby zawsze odpoczywać przed pokrojeniem. Dzięki temu wszystkie soki zostaną zatrzymane w mięsie.

Marynowanie

Jeniszyna jest twardym mięsem i musi być zamarynowana przed ugotowaniem. Dzięki temu zmiękczysz srebrną skórę, tkankę łączną i pomożesz zachować ją podczas gotowania.

Jeśli nie jesteś pewien, jak to zrobić, oto kilka wskazówek, jak prawidłowo zamarynować udziec z dziczyzny:

Najpierw odetnij srebrną skórę i tkankę łączną, która przylega do mięsa. Ułatwi to przeniknięcie marynaty do mięsa.

Następnie wymieszaj składniki w niereaktywnym pojemniku. Zamknij i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

W dniu gotowania wyjmij dziczyznę z marynaty i osusz ją papierowym ręcznikiem. Umieść ją na czystym talerzu i pozwól, aby przed gotowaniem nabrała temperatury pokojowej.

Pieczenie

Pieczenie udźca z dziczyzny jest szybkie i łatwe, więc stanowi doskonały dodatek do wyjątkowego obiadu. Mięso ma naturalnie niską zawartość tłuszczu, jest pełne smaku i zachowuje wspaniałą wilgotność i kruchość, nawet przy krótkim czasie gotowania.

W tym przepisie na udziec z dziczyzny wykorzystano tymianek i jagody jałowca, które dodają ziemistego aromatu, ale nie przytłaczają dania. Przed pieczeniem dziczyzna jest marynowana w mieszance oliwy z oliwek, tymianku, czosnku, rozmarynu i jagód jałowca. Marynata jest łatwa do zrobienia i dodaje dziczyźnie dodatkowej głębi smaku.

Pieczeń z dziczyzny podawana jest z różnymi dodatkami, w tym z tłuczonymi ziemniakami, pieczonymi w kminku marchewkami i ziemniaczanym boczkiem oraz tartą brie. Ten przepis na pieczeń z dziczyzny będzie ulubionym daniem całej rodziny i może być z łatwością przygotowany z wyprzedzeniem na przyjęcie.

Pieczenie

Jeśli przyrządzasz pieczeń, ważne jest, aby dobrze odpocząć przed pieczeniem. Dzięki temu pieczeń ugotuje się bardziej równomiernie i nie będziesz musiał używać tyle oleju lub innego płynu do jej przyrządzenia.

Czy to dziczyzna, wieprzowina czy wołowina, pieczeń musi odpocząć przed podaniem. Mięso musi odpocząć i wchłonąć wszystkie soki z procesu gotowania.

Innym powodem, dla którego należy odpocząć, jest uzyskanie jak najlepszej skórki. Jest to szczególnie ważne w przypadku pieczeni wędzonej.

Wędzenie pieczeni nadaje mięsu bardzo ciemną, dymną skórkę. Ta skórka jest wynikiem wysuszenia powierzchni mięsa przez dym.

Oceń artykuł: Pieczony Udziec z Sarny w całości z kością w marynacie

Ilość ocen: 5 Średnia ocen: 2 na 5