Carpaccio z buraka z fetą

Carpaccio z buraka z fetą


Carpaccio z buraka z fetą

Miłośnicy  buraka (ja do nich należę) pokochają to danie. Słodkość pieczonego buraka ze słonym serem feta i balsamico tworzą genialny zestaw dla kubków smakowych. Takie buraki możemy również podać pokrojone w kostkę z pokruszoną fetą, skropione oliwą w formie sałatki. Tymczasem łapcie przepis na pyszne carpaccio.

składniki:Carpaccio z buraka z fetą

2 buraki

100 g sera typu feta

2 łyżki octu balsamicznego

sól, świeżo mielony pieprz

folia aluminiowa

wykonanie:

Carpaccio z buraka z fetąPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Buraki zawijamy, każdy osobno w folie aluminiową i pieczemy dwie godziny.  (Buraków możecie upiec więcej i z pozostałych zrobić np. ćwikłę). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, obieramy. Obrane buraki kroimy na bardzo cienkie plastry, układamy na talerzu, posypujemy pokruszonym serem feta, pieprzymy,solimy i polewamy octem balsamicznym, gotowe. Carpaccio możemy przyozdobić rukolą, roszponką , kiełkami lub sałatą.