domowy rosół

Rosół 1


przepis na rosół

Rosół to niesamowita, tradycyjna Polska zupa i jedna z moich ulubionych. Rosół musi być klarowny i intensywny, dlatego gotuje go zawsze na trzech rodzajach mięsa, z reguły jest to kaczka,kura lub kurczak i koniecznie kawałek mięsa wołowego. U mnie w domu rosół zawsze podawany jest z makaronem, ale znam również wersję z ziemniakami.Oczywiście do rosołu trzeba mieć trochę cierpliwości, musi się długo, powoli gotować.

domowy rosół 2

cof

 

 

składniki na rosół:

1 cały kurczak lub pół kury rosołowej

elementy z kaczki np.szyja, skrzydełka,udka lub z indyka

20 dkg. mięsa wołowego (szponder, pręga)

3-4 marchewki

2 pietruszki

por

seler

cebula

2 suszone grzyby

natka pietruszki

sól, pieprz ziarnisty

ziele angielskie kilka sztuk

kilka liści laurowych

 

domowy rosół 3

cof

jak ugotować rosół

Cebule przypalamy nad ogniem tak, żeby zyskała czarny kolor, włoszczyznę obieramy i myjemy. Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimna wodą tak, aby woda dokładnie przykryła mięso i gotujemy na średnim ogniu. Gdy mięso się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut ściągając z wierzchu wody sitkiem lub łyżką powstałe szumowiny. Następnie dodajemy włoszczyznę, przypalona cebulę, grzyby , liście laurowe,ziele angielskie i pieprz . Rosołu na tym etapie nie solimy i nie dodajemy natki pietruszki. Gotujemy wywar na bardzo małym ogniu i nie przykrywamy garnka pokrywą do końca ( rosół nie powinien się gotować!!!) około 3- 4 godziny. Po tym czasie do rosołu dodajemy sól i natkę  pietruszki najlepiej w całym pęczku związanym sznurkiem lub nitką. Wyłączamy ogień pod garnkiem. Gotowe

Rosół podajemy gorący z makaronem niteczki lub z ziemniakami, pokrojoną marchewką i posiekaną natka pietruszki. Jeśli lubicie gotowane warzywa w rosole , można je wszystkie zjeść , jeżeli ich nie zjecie wykorzystajcie je do zrobienia sałatki jarzynowej (PRZEPIS). Natomiast mięso z rosołu możecie wykorzystać robiąc pierogi lub pulpety (PRZEPIS).

Do rosołu można również dodać dla smaku liście kapusty włoskiej lub jabłko. A może Wy dodajecie jakiś magiczny składnik do rosołu ???

 

 

Komentarze

  1. […] kurczaka, włoszczyzny i przypraw gotujemy rosół. Przepis na rosół znajdziecie tutaj. Po ugotowaniu rosół odcedzamy przez sito. Kurczaka obieramy, starając się aby kawałki mięsa […]