Kaloryczność zup

Zupy to płynne potrawy przygotowywane przez gotowanie składników takich jak warzywa, mięso, fasola i inne ziarna we wrzącej wodzie. Są one pysznym sposobem na dodanie smaku i wartości odżywczych do Twojej diety.

Różne badania wykazały, że spożywanie zup zmniejsza ilość przyjmowanej energii, zwiększa sytość i sprzyja utracie wagi. Celem tego badania było sprawdzenie wpływu różnych form zupy warzywnej na spożycie pokarmu podczas lunchu.

Zupy warzywne

Zupy warzywne są świetnym sposobem na dodanie do diety większej ilości warzyw, ale mogą się znacznie różnić kalorycznością i zawartością sodu w zależności od sposobu przygotowania. Na szczęście domowa zupa jarzynowa ma niską zawartość sodu i kalorii oraz wiele składników odżywczych, które wspomagają utratę wagi i ogólny stan zdrowia.

Zupy są też świetnym sposobem na wprowadzenie do diety większej ilości błonnika, ponieważ opóźniają opróżnianie żołądka, dzięki czemu dłużej czujesz się syty i unikasz przejadania się. Są też dobrym źródłem witamin A, C i E, a także tiaminy, ryboflawiny, potasu, magnezu, żelaza i cynku.

Szparagi są świetnym dodatkiem do zupy warzywnej, ponieważ zawierają folian, miedź, mangan, selen i fosfor. Są też bogate w błonnik i fitoskładniki, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i poprawić trawienie.

Aby przygotować tę łatwą zupę warzywną, zacznij od podsmażenia cebuli i marchwi w dużym garnku z czosnkiem przez kilka minut. Dodaj ziemniaki, pomidory, zieloną fasolkę, zioła, bulion oraz sól i pieprz do wolnowaru.

Po ugotowaniu wszystkiego, podgrzej zupę na małym ogniu. Jeśli chcesz ją zamrozić, przełóż ją do pojemnika lub torebek nadających się do zamrażania, porcjując ją w celu łatwego rozmrożenia. Zupę można przechowywać do 2 miesięcy.

Przyrządzając tę zupę warzywną, nie przegotowuj warzyw i pamiętaj o regularnym mieszaniu! Dzięki temu zupa zachowa swój kolor i smak.

W tej zupie możesz użyć różnych świeżych lub mrożonych warzyw, a jej smak możesz dostosować, dodając przyprawy, takie jak curry w proszku lub przyprawa włoska. Możesz nawet dodać trochę płatków czerwonej papryki, aby dodać pikantnego kopa!

Ta zupa wegetariańska jest wspaniałym dodatkiem do Twojego zimowego menu obiadowego, a także świetnym sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy na zakupach. Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek, a ponadto łatwo ją przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

Zioła

Poświęcenie czasu na przygotowanie dobrze przygotowanej zupy w domu jest warte wysiłku. Możesz delektować się smakiem każdego składnika, a znalezienie przepisów, które zadowolą Twoje podniebienie i obwód w talii, nie jest trudne. A najlepsze jest to, że przy okazji zaoszczędzisz pieniądze. Poza tym zupy są świetnym sposobem na dostarczenie sobie białka bez rozbijania banku. Dotyczy to zwłaszcza zup z roślinami strączkowymi, takimi jak fasola czy soczewica. Najważniejszą cechą roślin strączkowych jest to, że są pokarmem o dużej gęstości odżywczej i niskim indeksie glikemicznym. Są też świetnym źródłem błonnika i kozieradki, które same w sobie są korzystne dla zdrowia.

Poprzedni artykuł

Zupa krem z dyni i pomidorów

Następny artykuł

Rosół z ryżem

Oceń artykuł: Kaloryczność zup

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5