Zupa gulaszowa z dziczyzny


To bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Jest pracochłonna, ale warto się poświęcić dla takiego smaku. Ja użyłam dziczyzny, którą możecie zastąpić mięsem wołowym lub wieprzowym.

składniki:fasolowa zupa gulaszowa

kilka żeber z dzika lub sarny

500 g. mięsa gulaszowego z dzika lub sarny

2 czerwone papryki

6 ziemniaków

puszka czerwonej fasoli

1 duża cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki słodkiej papryki w proszku

marchew,por,seler,korzeń pietruszki

100 g. masła

pieprz,sól,

liście laurowe

natka pietruszki

wykonanie:

paprykowa zupa gulaszowaNa żebrach gotujemy wywar około godziny, odcedzamy. Mięso kroimy w grubą kostkę i zesmażamy na patelni na maśle na kolor brązowy – dorzucamy do odcedzonego wywaru , dodajemy kilka liści laurowych,pieprz,sól , marchew,korzeń pietruszki,seler i por –  gotujemy do momentu, aż mięso zrobi się miękkie. Paprykę kroimy w grubą kostkę ( pozbawiając gniazd nasiennych) , cebulę kroimy w pióra i smażymy na maśle razem z papryką 2-3 minuty. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Paprykę,cebulę,ziemniaki i dwie łyżki słodkiej papryki dorzucamy do zupy, gotujemy 15 minut. Dodajemy fasolę z puszki razem z sosem i dwie łyżki koncentratu pomidorowego, dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Zupę podajemy bardzo gorącą z białym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.