Pogoda zrobiła się zimna, a my pragniemy pocieszających potraw, które nas napełnią. Ta zupa spełnia te oczekiwania, a dodatkowo jest bardzo łatwa do przyrządzenia.
Wielki krem z białych warzyw to pyszny, prosty przepis, który jest bogaty w zdrowe, wzmacniające warzywa korzeniowe. To świetny sposób na wsparcie twojego układu odpornościowego i zbudowanie silnych tkanek!
Warzywa
Białe warzywa są bogate w witaminy, minerały i błonnik, które wspomagają zdrowie i dobre samopoczucie. Szczególnie ważne jest to, że mają mało kalorii i tłuszczu.
Warzywa, takie jak rzepa i ziemniaki, pory i kalafior, to pyszny i pożywny sposób na napełnienie się tej jesieni. Są one również doskonałym źródłem błonnika, który pomaga utrzymać uczucie sytości.
Użycie zasmażki i smak głównego warzywa są kluczem do stworzenia kremowej zupy veloute. Na przykład w veloute z brokułów dominuje smak brokułów.
W tym przepisie cebula, marchew i ziemniaki są smażone przed dodaniem do gorącej wody lub bulionu. Następnie gotuje się je do miękkości. Kiedy warzywa zmiękną, zdejmij je z ognia i wymieszaj z mlekiem lub śmietaną, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Składniki
Wieloziarnisty krem z białych warzyw – przepis jest przygotowany z pysznej mieszanki warzyw, w tym selera, kalafiora i ziemniaków, które napełnią Cię w zdrowy sposób. Świetnie nadaje się na lunch lub jako przystawka na przyjęcie obiadowe.
Zupy warzywne są podstawą na przyjęciach obiadowych, gdzie służą jako przystawka pobudzająca apetyt na danie główne. Są również dobrym źródłem pożywienia, ponieważ bazują na bulionach warzywnych, które są bogate w białko i składniki odżywcze.
Składnik jest świetnym dodatkiem do każdej zupy. Pomaga dodać smaku, tekstury i ciała do zupy.
Szefowie używają bulionu w większości zup warzywnych, ponieważ pomaga on wyeksponować smaki. Są jednak pewne wyjątki od tej reguły.
Woda
Mieć zupę pełną warzyw jest całkiem fajna, ale ten przepis podnosi ją na wyższy poziom dzięki kremowemu, serowemu sosowi. Dostaniesz też sporą dawkę witamin i minerałów z pasternaku i kopru włoskiego. A skoro już przy tym jesteśmy, dodaj trochę niesłodzonego mleka migdałowego, żeby dodać sobie czegoś ekstra.
Ta aksamitnie gładka zupa to świetny sposób na rozpoczęcie planu posiłków w dobrym stylu. Jest lekka i orzeźwiająca w gorący letni dzień, ale może być też świetną przystawką na przyjęcie. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, staraj się używać organicznych i niemodyfikowanych genetycznie składników, kiedy tylko jest to możliwe. Ta biała zupa to prawdziwy zwycięzca.
Pokochasz dużą miskę tej kremowej zupy tak samo jak liczbę kalorii, a możesz ją podać ze stroną bezglutenowych grzanek, aby uzyskać zwycięską kombinację! Jeśli czujesz się trochę leniwy, możesz nawet ugotować ją w wolnowarze!
Kremowa
Przy chłodnych wiatrach i suchości jesieni nasze ciała tęsknią za ciepłem i komfortem. Ta zupa łączy w sobie pielęgnujące właściwości warzyw korzeniowych z ostrymi, kojącymi przyprawami, aby pomóc wprowadzić to ciepło, jednocześnie dbając o trawienie i ogólny stan zdrowia.
To także pyszny i pożywny posiłek, który ma bardzo mało kalorii, więc jest idealny dla osób pilnujących swojej talii. Ponadto, dzięki mieszance pasternaku, kopru włoskiego i selera, zawiera mnóstwo błonnika, który wspomaga zdrową pracę jelit i pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Aby przygotować tę kremową zupę, rozpuść 3 łyżki masła w rondlu na średnim ogniu. Wsyp mąkę i gotuj, aż zasmażka zmieni kolor na blond. Dodawaj 2 szklanki białego bulionu (najczęściej z kurczaka) małymi porcjami, aż zasmażka zgęstnieje i będzie miała konsystencję sosu. Dodaj śmietanę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.