Domowy kisiel z soku

Kisiel to słodki, gęsty deser, który tradycyjnie podaje się na gorąco. Można go jednak jeść także na zimno.

Kisiel jest popularny w wielu krajach Europy Wschodniej. Zazwyczaj robi się go ze skrobią ziemniaczaną jako zagęszczaczem.

Składniki

Tradycyjny deser z Europy Wschodniej, kisiel (KEE-shel w języku polskim, rosyjskim, estońskim, łotewskim, litewskim, ukraińskim i białoruskim), jest robiony z soku owocowego zagęszczonego skrobią. Może być podawany na ciepło lub na zimno.

Kisiel jest przygotowywany z różnych owoców, jagód, czekolady, mleka, suszonych owoców, dżemu i innych składników. W Polsce kisiel jest często przygotowywany ze świeżych lub mrożonych owoców, zwłaszcza wiśni. Często podaje się go także z kompotem, słodkim i aromatycznym sokiem owocowym.

Kisiel jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Jest też bogaty w antyoksydanty. Jest smacznym i pożywnym przysmakiem.

Przygotowanie

Domowy kisiel z soku to słodki napój przygotowany z kompotu (soku) i zagęszczony skrobią ziemniaczaną. Jest to prosty i łatwy deser, który można przygotować z różnych owoców i podawać na ciepło lub na zimno.

Jest również bezglutenowy, bez nabiału i wegetariański. To bardzo orzeźwiająca przekąska, którą mogą się cieszyć wszyscy.

To tradycyjny słowiański owocowy galaretowaty deser/zupa. Zazwyczaj robi się go, gotując świeże lub mrożone owoce w wodzie, dodając cukier, a następnie przecedzając płyn. Można to zrobić za pomocą worka do galaretki, wyciskarki do owoców lub podwójnej warstwy wilgotnej ściereczki.

Gotowanie

Kisiel to prosty deser ze słodzonego przecieru owocowego zagęszczonego jakimś rodzajem skrobi, np. skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Jest popularny wśród mieszkańców Europy Wschodniej i spożywany na ciepło lub na zimno.

W niektórych krajach, zwłaszcza w Polsce i Rosji, znany jest także jako napój. Kissel jest przygotowywany z żurawin, truskawek i innych owoców w różnych smakach.

Oprócz owoców zawiera także wodę. Jest podobny do kompotu, który gotuje się na wolnym ogniu z dodatkiem cukru i wody, aby zachować kształt i konsystencję owoców, ale zawiera mniej wody niż kompot.

Polski kisiel (KEE-shel) jest często podawany jako deser, ale można go również podawać jako napój, zmniejszając ilość użytej skrobi ziemniaczanej. Jest łatwy do zrobienia i pyszny!

Serwowanie

Kisiel to popularny deser lub napój, znany w krajach słowiańskich, takich jak Polska, Ukraina, Rosja, Litwa, Łotwa i Białoruś. Można go przygotować z różnych owoców, takich jak wiśnie, żurawiny, maliny, czarne porzeczki i truskawki.

Można go podawać na ciepło lub na zimno. Zazwyczaj polewa się go bitą śmietaną i je łyżeczką.

Kissel to deser z puree owocowym, który zagęszcza się jakimś rodzajem skrobi, np. skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Jest to popularny wschodnioeuropejski deser spożywany w Polsce, Rosji i innych krajach skandynawskich i może być wspaniałym dodatkiem do świątecznego stołu bufetowego.

Kisiel można przygotować z różnych owoców, ale najczęściej używa się żurawiny. Mają one bardzo wysoki poziom pektyn i dobrze zastygają.

Kisiel można zrobić z różnych owoców, ale najczęściej używa się żurawiny.

Poprzedni artykuł

Ekspresowe oponki serowe

Następny artykuł

Kruche rogaliki z marmoladą

Oceń artykuł: Domowy kisiel z soku

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5