Jak długo gotować agrest w słoikach?

Grest to cierpkie, jadalne jagody, które doskonale pasują do słodkiego dżemu. Przypominają pulchne winogrona i występują w różnych odcieniach, od jaskrawej czerwieni po głęboki fiolet.

Przygotowanie domowego dżemu agrestowego jest łatwe. Sztuką jest znalezienie odpowiedniej proporcji pektyn, aby ugotować jagody bez przegotowania.

Przygotowanie

Grezynę gotuje się szybko i łatwo w garnku do konserwowania z pektynami, cukrem i wodą, aby uzyskać pyszny domowy dżem. Dobrze sprawdzają się też w daniach wytrawnych, takich jak łosoś Jamesa Mackenzie z ketchupem agrestowym lub kompotem agrestowym.

Aby przygotować jagody, posortuj je i usuń wszystkie zepsute lub niedojrzałe. Będziesz potrzebował 1 szklankę czystych jagód na każdy 1/2 słoika dżemu, który zamierzasz zapuszkować.

Umieść jagody i 1/4 szklanki wody w rondlu na średnim ogniu, mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Dodaj cukier, a gdy jagody zmiękną, rozcieraj je łyżką o brzegi rondla. Mieszaj częściej, gdy dżem zgęstnieje, aż zacznie szybko bulgotać i nabierze konsystencji sypkiej galaretki.

Po zagotowaniu dżemu przelej go do sterylnych słoików, pozostawiając 1/2 cala wolnej przestrzeni. Zakręć słoiki dwuczęściowymi pokrywkami i przetwarzaj w kąpieli wodnej przez 15 minut w przypadku słoików typu pints i 20 minut w przypadku słoików typu quart, jeżeli znajdują się na wysokości poniżej 1000 stóp.

Gotowanie

Grest jest owocem o wysokiej zawartości pektyn, więc zrobienie dżemu jest niezwykle proste – wystarczy połączyć równe ilości owoców i cukru, a następnie gotować, aż dżem stężeje.

Jeśli gotujesz dżem w puszkach, ważne jest, aby gotować go w stałym stanie wrzenia, aż do osiągnięcia przez mieszaninę etapu żelu. Możesz to zrobić za pomocą termometru lub przeciągając palcem po dżemie.

Innym sposobem sprawdzenia, czy dżem jest gotowy, jest test na zmarszczki, podobny do testu na żel – nałóż niewielką ilość na zimny spodek, pozostaw na kilka minut, a następnie przeciągnij po nim palcem. Jeśli się pomarszczy, jest gotowy!

Po ugotowaniu dżemu napełnij nim wysterylizowane słoiki i zamknij je dwuczęściowymi pokrywkami. Przetwarzaj w kąpieli wodnej przez 15 minut dla pint i 20 minut dla kwart, w zależności od wysokości. Wyjmij słoiki, aby ostygły na ręczniku na blacie, a następnie sprawdź szczelność po 12-24 godzinach.

Test

Kwintesywnie angielski owoc, agrest jest często dostępny na początku czerwca i lipca. Można go kupić w stanie świeżym, w puszce lub zamrożony.

Grest jest bogaty w naturalną pektynę, dzięki czemu stanowi doskonałą bazę do dżemu. Są też doskonałym składnikiem pikantnych potraw.

Aby zrobić dżem agrestowy, wystarczy połączyć równe ilości jagód, wody i cukru. Doprowadź do wrzenia i gotuj szybko przez 10 minut, aby sprawdzić, czy dżem jest gotowy, a następnie przelej go do wysterylizowanych słoików i zamknij.

Surowy agrest jest miażdżąco cierpki i kwaśny, ale po ugotowaniu ma cudownie pikantny, winogronowy smak. Ich smak można znacznie poprawić, mocząc je w wodzie przed gotowaniem.

Seal

Jeśli szukasz słodko-kwaśnego letniego owocu, który mógłbyś dodać do swoich domowych przepisów na dżemy, spróbuj agrestu. Ich delikatny smak i naturalna pektyna sprawiają, że są idealne do przechowywania w słoikach.

Świeży agrest gotuje się krótko w wodzie, a następnie przetwarza na pyszny domowy dżem. Jagody zasypuje się cukrem i gotuje w puszce, dzięki czemu łatwo jest zamienić te owoce w pyszne smarowidło, które z pewnością zadowoli podniebienie.

Przygotuj puszkę do gotowania, wypełnioną do połowy wodą. Umyj słoiki i zakrętki w gorącej wodzie z mydłem, a następnie dobrze wypłucz w ciepłej wodzie. Słoiki z płaskimi pokrywkami zalej wrzątkiem w rondlu na wolnym ogniu, aż będą gotowe do użycia.

Napełnij agrestem surowe opakowania typu pints i quarts, pozostawiając 1/2 cala wolnej przestrzeni. Przetwarzaj kufle we wrzącej wodzie przez około 20 minut, a kwarty przez około 45 minut.

Poprzedni artykuł

Ile soli do kiełbasy?

Oceń artykuł: Jak długo gotować agrest w słoikach?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5