Jak gotować szparagi?

Niezależnie od tego, czy przyrządzasz je na grillu, na kuchence czy w piekarniku, dowiedz się, jak przyrządzić szparagi, żeby były chrupiące i miękkie.

Szparagi to łatwe do przyrządzenia warzywo, które nie wymaga wielu czynności. Ale tak jak w przypadku każdego innego świeżego warzywa, ważne jest, aby przygotować je prawidłowo, tak aby smakowały wyśmienicie.

Porady kulinarne

Szparagi to zielone warzywo, które dobrze komponuje się z różnymi smakami. Można je gotować, gotować na parze, piec lub smażyć na patelni.

Kluczem do przyrządzenia szparagów jest wybranie pędów, które są cieńsze. Dzięki temu będziesz potrzebował mniej czasu w piekarniku i unikniesz przypalenia zewnętrznej części, zanim środek łodygi stanie się miękki, co może prowadzić do żylastej tekstury po pokrojeniu.

Przycinanie szparagów przed gotowaniem usuwa zdrewniałe, twarde spody, dzięki czemu wszystkie włócznie są jednakowej długości i łatwiej je równomiernie ugotować. Możesz użyć do tego celu obrotowej obieraczki, obieraczki do warzyw lub ostrego noża.

Blanszowanie szparagów przed grillowaniem lub gotowaniem pomoże im zachować jasnozielony kolor i sprawi, że będą delikatniejsze w dotyku. Aby je zblanszować, doprowadź do wrzenia duży garnek z osoloną wodą i ustaw w pobliżu miskę z wodą z lodem.

Przechowywanie

Jeśli kupujesz świeże szparagi na targu, pamiętaj o ich odpowiednim przechowywaniu, aby dłużej pozostały chrupiące i smaczne. Niewłaściwy sposób przechowywania może skrócić żywotność tego warzywa o kilka dni.

Czy kupujesz pęczek szparagów w supermarkecie, czy na lokalnym targu rolnym, przechowuj je w wodzie, tak jak kwiaty i zioła. Dzięki temu pozostaną świeże i chrupiące nawet przez tydzień.

Najlepszym sposobem przechowywania szparagów jest obcięcie dolnej części łodyg i umieszczenie ich w szklance lub słoiku z kilkoma centymetrami wody. Następnie przykryj je luźno plastikową torbą i włóż do lodówki. Wymieniaj wodę w razie potrzeby.

Przygotowanie

Szparagi dobrze gotują się na wiele sposobów – pieczenie, grillowanie, gotowanie, mieszanie. Pieczenie i grillowanie w wyższej temperaturze karmelizuje cukry w szparagach, dzięki czemu stają się one słodsze i bardziej miękkie.

Do pieczenia szparagów wystarczy skropić pojedynczą warstwę pędów oliwą z oliwek i doprawić solą przed umieszczeniem ich na blasze do pieczenia. Włóż je do rozgrzanego do 425F piekarnika i piecz przez 12-15 minut, aż się lekko zarumienią.

Cienkie szparagi są zazwyczaj gotowane na parze i jedzone na surowo, natomiast grubsze łodygi najlepiej przygotować do pieczenia lub grillowania. Szparagi gotowane na parze często podaje się z masłem lub sosem hollandaise, a także z ziołami, sokiem z cytryny lub innymi dressingami.

Przed ugotowaniem lub ugotowaniem na parze obierz dolną połowę pędów. Jest to prosty krok, który usuwa zdrewniałe końcówki z pędów, nie naruszając delikatności reszty łodyg.

Przepisy

Szparagi to wiosenna rozkosz i świetny wybór do wielu przepisów. Możesz je piec, gotować na parze, smażyć, a nawet grillować.

Najlepszym sposobem na pieczenie szparagów jest oblanie ich lekką warstwą oleju, posypanie solą i pieprzem, a następnie pieczenie w temperaturze 400 stopni Celsjusza (204oC). Ta technika pozwala uzyskać delikatne pędy, które są ugotowane, ale nie stają się zbyt miękkie ani sflaczałe.

Przycinanie – Każda łodyga szparagów ma zdrewniały koniec, który należy usunąć przed pieczeniem. Aby usunąć tę część, zegnij łodygę kilka razy, aby wyczuć, gdzie łatwo się łamie.

Obranie – W przypadku szparagów z grubymi, tłustymi końcami możesz je obrać przed pieczeniem, aby uzyskać lepszą teksturę.

Blanszowanie – Blanszowanie to szybka metoda gotowania szparagów, która pozwala zachować ich jasnozielony kolor i sprawia, że są chrupiące. Aby ugotować szparagi w ten sposób, doprowadź do wrzenia duży garnek z osoloną wodą. Dodaj szparagi i gotuj przez około 3 do 4 minut, aż będą jasnozielone i chrupiące.

Poprzedni artykuł

Jak gotować w multicooker ze?

Następny artykuł

Jak długo gotować kopytka?

Oceń artykuł: Jak gotować szparagi?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5