Jak długo gotować golonkę w szybkowarze?

Golonka wieprzowa, znana też jako ham hock, to inna nazwa golonki. Jest to chude mięso, które ma dużo tkanki łącznej i kolagenu, co nadaje mu rozpływającą się w ustach konsystencję.

Szybkowar to świetny sposób na przygotowanie tego klasycznego tajwańskiego dania. Gotowanie golonki w szybkowarze to szybki i skuteczny sposób na przygotowanie pysznej, delikatnej, aromatycznej i sprężystej golonki!

Waga

Kolonka wieprzowa to długi kawałek mięsa pomiędzy łopatką a górną częścią stopy. Posiada skórę, ścięgna i więzadła i zazwyczaj wymaga długiego czasu gotowania, aby stała się miękka.

Soczystość mięsa zależy od czasu gotowania, dlatego ważne jest, aby sprawdzić temperaturę wewnętrzną mięsa za pomocą termometru i gotować je tak długo, jak to konieczne. Możesz również spróbować gotować krócej i nadal uzyskać smaczne rezultaty, ale mięso straci część swojej soczystości.

Może to stanowić problem w przypadku kawałków mięsa, które są bardziej tłuste lub bogate w tkankę łączną, takich jak łopatka wieprzowa czy boczek. Jednak dzięki szybkowarowi możesz łatwo osiągnąć idealną temperaturę wewnętrzną mięsa bez obawy, że straci ono swoją wilgotność.

Po ugotowaniu możesz podać golonkę z ziemniakami saute i wybranymi warzywami, aby dopełnić posiłek. Tradycyjnie do golonki podaje się niemiecki sos piwny, ale możesz go łatwo zastąpić alternatywą przyjazną dla keto.

Temperatura

Podczas gotowania golonki w szybkowarze ważne jest, aby temperatura wody była jak najniższa. Dzięki temu mięso nie będzie suche i nie straci nic ze swojej soczystości.

Aby mieć pewność, że mięso jest odpowiednio ugotowane, użyj termometru kuchennego, aby sprawdzić, czy osiągnęło odpowiednią dla niego temperaturę. Mięso powinno dać się nakłuć z minimalnym oporem.

Aby uzyskać doskonałą chrupiącą skórkę, nakłuj ją dużą ilością otworów (około 100). Możesz też użyć szpikulców, aby skóra była cały czas napięta i dopasowana.

Skórę golonki trudniej jest równomiernie upiec niż polędwicę czy łopatkę. Dzieje się tak dlatego, że góra i dół golonki są ustawione pionowo, co utrudnia uzyskanie równomiernej temperatury pieczenia. Bez szpikulców skóra będzie się kurczyć i tworzyć fałdy, które nie staną się chrupiące. Dlatego tak ważne jest nakłuwanie skóry i używanie szpikulców!

Czas

Golonka wieprzowa to kawałek mięsa z przedniej lub tylnej nogi świni. Zawiera dużo tkanki łącznej i kolagenu, co nadaje jej smak i rozpływającą się w ustach kruchość.

Większość golonek waży około 2-3 funtów, co jest dobrym rozmiarem na rodzinny posiłek. Można je z łatwością ugotować w szybkowarze, o ile masz wystarczająco duży.

Ugotowanie golonki zajmuje trochę czasu, więc najlepiej sprawdzać ją co jakiś czas. Kiedy będzie już gotowa, możesz ją podać jako danie główne, z ziemniakami saute i wybranymi warzywami na boku.

Innym sposobem na maksymalne wykorzystanie golonki jest jej schrupanie na patelni. Nie jest to tak łatwe, jak się wydaje, ale może zrobić ogromną różnicę w produkcie końcowym. Jest to też świetny sposób na dodanie potrawie dodatkowego smaku.

Ciśnienie

Większość ludzi denerwuje się, kiedy słyszy słowo „szybkowar”. Prawda jest jednak taka, że są one całkiem bezpieczne. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją obsługi konkretnego modelu.

Parowar to garnek, który wykorzystuje parę i wodę do szybkiego gotowania potraw. Para, która ma temperaturę 121 stopni Celsjusza (250 stopni F), szybko przenosi ciepło na żywność i wszystkie części naczynia.

Ciśnienie w szybkowarze mierzy się w psi, a większość modeli ma dwa lub więcej możliwych ustawień ciśnienia. Oznacza to, że jedzenie może być gotowane w różnym czasie w zależności od przepisu.

Do tego przepisu świetnie nadaje się golonka, ponieważ jest delikatna i ma bogaty smak. Można ją podawać z tłuczonymi ziemniakami lub z pieczonymi warzywami. Doskonała jest także z szybkim sosem przygotowanym z płynu z pieczenia.

Poprzedni artykuł

Groszek cukrowy jak gotować?

Następny artykuł

Jak zrobić mięso w słoikach?

Oceń artykuł: Jak długo gotować golonkę w szybkowarze?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5