Jak długo gotować grzyby suszone do kapusty?

Suszone grzyby mogą dodać bogatego i mięsnego smaku do tego przepisu na duszoną kapustę. Namoczenie suszonych grzybów shiitake w wodzie nadaje im bardziej mięsistą konsystencję i głębszy smak.

Grzybki babci z Fat Choy nadają się na obiad w ciągu tygodnia lub na rodzinną ucztę. To danie jest również doskonałym wyborem na obchody Chińskiego Nowego Roku.

Namaczanie

Suszone grzyby są obowiązkowym elementem wyposażenia każdego, kto lubi mieć pod ręką zapas aromatycznych warzyw. Łatwo je znaleźć w większości sklepów spożywczych, a przy odpowiednim przechowywaniu wystarczają na długo.

Odcedzone i odtworzone w wodzie grzyby suszone są niezwykle uniwersalnym składnikiem, który można stosować w zupach, gulaszach, sosach, pasztetach, zapiekankach i wielu innych. Ich smak jest intensywny, skoncentrowany i o wiele smaczniejszy niż świeżych grzybów.

Chińczycy już dawno temu odkryli, że suszenie żywności intensyfikuje jej smak, skupiając go w jeszcze bogatszą, bardziej złożoną substancję. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku grzybów, których bogate w umami aromaty i tekstury są wzmocnione przez proces rehydratacji w wodzie.

Ten przepis wykorzystuje płyn z moczenia grzybów jako bulion do gotowania kapusty i ryżu, tworząc pełne grzybów danie, które jest lżejsze niż tradycyjne dania z kapusty i grzybów. Jest to zdrowy i obfity obiad na jeden wieczór lub rodzinna uczta bez zbędnego zamieszania!

Gotowanie

Suszone grzyby mogą zastąpić świeże w zupach i daniach duszonych, ale przed gotowaniem muszą zostać ponownie uwodnione. Zajmuje to około 30 minut lub więcej, w zależności od wielkości grzybów.

W tym czasie dobrze jest odcedzić płyn, który tworzy się na powierzchni namoczonych grzybów. Można go użyć do zrobienia bulionu lub dodać do zupy, aby uzyskać dodatkowy smak.

Szybkie stir-fry to świetny sposób na wykorzystanie suszonych grzybów shiitake. Dodają one do dania mięsisty i intensywny smak umami, a proces gotowania sprawia, że stają się miękkie i delikatne w krótkim czasie.

Kapusta w tym przepisie stir-fry to wspaniałe warzywo, które jest powszechnie niedoceniane za swój pyszny smak i wysoką wartość odżywczą. Dostarcza błonnika, witaminy C i ważnej grupy składników odżywczych zwanych indolami.

Przechowywanie

Kiedy będziesz gotowy do przechowywania suszonych grzybów, możesz je wysuszyć w piekarniku lub w dehydratorze. W zależności od rodzaju grzybów i grubości plastrów, suszenie może trwać od 6 do 8 godzin.

Po całkowitym wysuszeniu możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez rok. Będziesz wiedział, że są suche, kiedy łatwo pękną i nie poczujesz na nich wilgoci.

Zamoczenie grzybów pomoże im dłużej zachować świeżość. To świetny sposób na dodanie dodatkowego smaku do zup, gulaszów i dań duszonych.

Płyn pozostały po moczeniu grzybów możesz dodać do wody, aby przygotować smaczny bulion. Warto go przecedzić przed dodaniem do przepisu, bo nie chcesz, żeby był zbyt mocny.

Kluczem do zachowania świeżości kapusty jest stworzenie dla niej odpowiedniego środowiska. Najlepszym miejscem do przechowywania kapusty są piwnice, ponieważ zapewniają jej niską temperaturę i wysoką wilgotność.

Przepisy

Odpowiedź na pytanie: „Jak długo gotować suszone grzyby do kapusty?” jest kwestią smaku i preferencji. Suszone grzyby są bardziej aromatyczne, gdy są odpowiednio nawodnione.

Suszone grzyby shiitake możesz nawodnić, umieszczając je w żaroodpornej misce i dodając gorącej wody, aby je przykryć. Pozwól im się moczyć przez co najmniej 20 minut, aż kapelusze zmiękną.

Aby przygotować szybką zupę, dodaj grzyby do rondla, w którym mogą być zanurzone i gotuj na wolnym ogniu, aż zmiękną, czyli 15-30 minut. Odcedź płyn i zachowaj go do innego użytku (jako bulion lub płyn do duszenia).

Grzyby są doskonałym źródłem witaminy D. Są również pełne błonnika i minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas i magnez.

Spróbuj tradycyjnego polskiego dania zwanego kapustą z grzybami. Ten prosty warzywny dodatek ma mnóstwo smaku i jest łatwy do zrobienia! Jest najbardziej popularne w okresie świątecznym.

Oceń artykuł: Jak długo gotować grzyby suszone do kapusty?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5