Jak długo gotować udko z kurczaka?

Jeśli szukasz szybkiego i łatwego przepisu na kurczaka, rozważ partię pieczonych udek z kurczaka. Doskonale nadają się one na posiłek na jeden wieczór.

Małe udka z kurczaka piecze się około 35 minut w temperaturze 400 stopni F. Średnie udka potrzebują około 40 minut, a duże – 45 minut.

Czas pieczenia

Czas pieczenia udek z kurczaka zależy od rodzaju użytych udek i temperatury piekarnika. Małe udka piecze się 35 minut w temperaturze 400 stopni Celsjusza, średnie – 40 minut, a duże – 45 minut.

Udka z osłoną wymagają krótszego czasu pieczenia niż udka bez kości, ponieważ ich skóra pomaga zatrzymać wilgoć. Dzięki niej skóra jest bardziej chrupiąca i ma więcej smaku.

Uda z kością wymagają więcej czasu gotowania, ponieważ są grubsze i cięższe niż uda bez kości, ale gotują się bardziej równomiernie. Aby zaoszczędzić czas, możesz osuszyć je przed pieczeniem lub położyć na patelni skórą do dołu i smażyć na złoty kolor.

Uda pieczone powinny być gotowe, gdy mięso ma temperaturę 165 stopni F i nie widać różowych ani czerwonych soków. Możesz to sprawdzić za pomocą termometru.

Temperatura

Jednym z najważniejszych aspektów gotowania udek z kurczaka jest temperatura, w jakiej powinny się one gotować. Jest to ważne nie tylko dlatego, że mięso jest bezpieczne do spożycia, ale także dlatego, że pomaga uczynić je bardziej miękkim i wilgotnym.

Najlepsza temperatura wewnętrzna do gotowania udek z kurczaka to 185 stopni Fahrenheita. Jest tak dlatego, że ta temperatura pozwala mięsu przekształcić kolagen w bardziej smarującą żelatynę.

Możesz użyć termometru do sprawdzenia temperatury udek z kurczaka. Termometr pomoże ci stwierdzić, czy kurczak jest ugotowany na wylot, a także da ci pojęcie, jak długo potrwa gotowanie udek.

W zależności od rodzaju gotowanych udek z kurczaka, osiągnięcie pożądanej temperatury wewnętrznej może zająć mniej lub więcej czasu. Na przykład uda z kością potrzebują więcej czasu, żeby osiągnąć tę temperaturę.

Metody gotowania

Uda z kurczaka możesz przyrządzić na wiele sposobów. Pamiętaj jednak, żeby wybrać metodę gotowania, która uwydatni skórę uda.

Zachowanie skóry pozwala na zatrzymanie wilgoci podczas wytapiania się tłuszczu, co nadaje smak i chroni ciemne mięso. Dzięki temu udo stanie się delikatne i bardziej aromatyczne, a jego skóra będzie chrupiąca i doskonale doprawiona.

Przygotowując uda z kością, musisz pamiętać, że ich gotowanie trwa dłużej niż ud bez kości, ale rezultat jest tego wart.

Smażenie całego uda na kuchence to świetny sposób na pozbycie się maksymalnej ilości tłuszczu i nadanie skórze chrupkości. Powinno się udać w ciągu 8-10 minut i możesz odwrócić udka, aby dokończyć smażenie. Po zakończeniu sprawdź temperaturę w najgrubszej części uda za pomocą termometru.

Przechowywanie

Uda z kurczaka są zazwyczaj bardziej aromatycznym i delikatnym kawałkiem mięsa niż piersi. Mają też więcej tłuszczu i tkanki łącznej, co czyni je bardziej obfitym posiłkiem.

Najlepsza metoda gotowania udek z kurczaka zależy od ich wielkości i grubości. Uda z kością zwykle gotują się dłużej niż te bez kości.

Patelnia z małym ogniem i odrobiną tłuszczu – kawałkiem masła lub większą ilością oleju – pomaga w szybszym smażeniu ud. Po usmażeniu z jednej strony, odwróć je i zmniejsz temperaturę, sugeruje Wilschke.

Po krótkim czasie temperatura wewnętrzna powinna wynosić 165 stopni Fahrenheita w najgrubszej części uda. Sprawdź to za pomocą termometru do mięsa lub nakłuj kurczaka widelcem, aby sprawdzić temperaturę w kilku miejscach.

Po osiągnięciu przez kurczaka tej temperatury wyjmij go z piekarnika i pozostaw na 5-10 minut. Dzięki temu soki z kurczaka ponownie się zwilżą i będzie on bardziej aromatyczny.

Oceń artykuł: Jak długo gotować udko z kurczaka?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5