Jak długo piec kurczaka w rękawie?

Dobrze przyprawiony kurczak w piekarniku to jedno z najlepszych dań, jakie możesz przygotować dla swojej rodziny i gości. Aby bezpiecznie go upiec, musisz nasmarować tuszkę przyprawami, a następnie zapakować ją do rękawa.

Proces ten nie zajmuje zbyt wiele czasu i jest dość łatwy. Potem wystarczy upiec go w piekarniku!

Czas przygotowania

Kurczak w rękawie to doskonałe danie, które można podać na stół na specjalną okazję. Jest pyszne, soczyste i zdrowe (nie musisz dodawać do niego tłuszczu podczas gotowania).

Do przygotowania takiego dania będziesz potrzebować tuszki kurczaka, przypraw, specjalnego rękawa i brytfanny. Po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu mięsa, nasmaruj je przyprawami (możesz użyć czosnku), włóż do rękawa, zawiąż lub zakorkuj, włóż do piekarnika i piecz przez półtorej godziny.

Tajemnicą tej metody jest rękaw, czyli gęsta plastikowa torba odporna na wysokie temperatury. Jest to niezawodne, skuteczne i proste w użyciu urządzenie. Jest też bardzo wygodny i pozwala zaoszczędzić sporo czasu podczas pieczenia!

Czas pieczenia

Czas pieczenia kurczaka w rękawie zależy od wielkości ptaka. Czterokilogramowy kurczak powinien piec się około 1 godziny i 15 minut, natomiast pięciokilogramowy może potrzebować więcej czasu.

Używając termometru, upewnij się, że kurczak ma odpowiednią temperaturę przed podaniem. Powinien mieć temperaturę 165 stopni F (74 stopni C) w najgrubszej części uda i piersi, bez dotykania kości.

Jeśli chcesz dodać smaku, natrzyj kurczaka mieszanką soli i przypraw. Możesz też dodać kilka ząbków czosnku i sok z cytryny do wnętrza kurczaka podczas jego gotowania.

Aby uzyskać wilgotnego, delikatnego i soczystego kurczaka, powinieneś marynować go przez co najmniej trzy godziny przed pieczeniem. Upewnij się, że przyprawy są równomiernie pokryte ze wszystkich stron.

Sprawdzanie ich

Jedną z najlepszych rzeczy w pieczeniu kurczaka jest możliwość sprawdzania go podczas gotowania. Obserwowanie ptaka i jego soków jest koniecznością, aby uniknąć kuchni pełnej parzącego, gorącego, mięsnego bałaganu. Termometr to podstawa, ale są też inne przydatne przedmioty, takie jak dobrze przycięty grill i czysty ręcznik do naczyń. Wymienione wyżej przedmioty to dla większości kucharzy przedmiot marzeń. Jeśli chodzi o resztę, odrobina planowania i przygotowania jest bardzo ważna w kuchni. Poza tym możesz poświęcić swój czas na cieszenie się dobrym posiłkiem i towarzystwem, kiedy kuchnia jest w stanie spoczynku.

Czas odpoczynku

Przygotowanie kurczaka w rękawie to łatwy sposób na przyrządzenie pysznego posiłku. Ale jeśli chcesz uzyskać najlepsze rezultaty, musisz dać mu czas na odpoczynek przed pokrojeniem.

Dobrą zasadą jest pozwolić kurczakowi odpocząć luźno przykrytemu folią przez około 15 minut przed pokrojeniem. Jeśli chcesz mieć pewność, że kurczak jest gotowy, włóż do najgrubszej części piersi termometr cyfrowy (powinien mieć temperaturę 165 F) i ustaw go tak, aby informował Cię, gdy osiągnie temperaturę 162 F.

Gdy temperatura osiągnie 165 F, wyjmij kurczaka z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez kolejne 15 minut, zanim go pokroisz. Nazywa się to gotowaniem z przeniesieniem, a temperatura wewnętrzna mięsa wzrośnie o około pięć stopni.

Następny artykuł

Jaka mąka do naleśników?

Oceń artykuł: Jak długo piec kurczaka w rękawie?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5