Jak długo piec ziemniaki w ognisku?

Jeśli wybierasz się na biwak, prawdopodobnie będziesz chciał przygotować kilka tradycyjnych kempingowych dań, takich jak pieczone ziemniaki. Ale jak długo powinny się one gotować w ognisku?

To zależy od wielkości ziemniaków i temperatury ogniska. Aby mieć pewność, że są ugotowane do końca, nakłuj je widelcem kilka razy podczas gotowania.

Jak zrobić Ziemniaki z ogniska

Przygotuj te łatwe ziemniaki w foliowych opakowaniach jako prostą biwakową potrawę, którą możesz przyrządzić na grillu lub w ognisku. Są pyszne i pełne smaku, co czyni je idealnym przepisem na biwak!

Użyj dowolnego rodzaju ziemniaków, takich jak Idaho, żółte czy russets. Pamiętaj, aby dobrze je umyć przed pokrojeniem w cienkie plasterki i dodaniem do opakowania foliowego.

Ułóż ziemniaki i cebulę na środku kawałka wytrzymałej folii aluminiowej. Pokrop masłem, a następnie posyp serem, czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem.

Zamknij opakowanie foliowe i gotuj na grillu lub w ognisku przez 20 minut, aż zmiękną. Możesz też upiec ziemniaki w piekarniku w temperaturze 425 stopni F przez około 30-35 minut, aż będą miękkie.

Pilnuj ognia, aby utrzymać niską temperaturę węgli i obracaj ziemniaki co około 10 minut, mniej więcej o ćwierć obrotu, aby ugotowały się równomiernie. Doskonałym narzędziem do tego celu są szczypce z długimi rękami.

Ziemniaki zawijane

Świetna alternatywa dla tradycyjnych pieczonych ziemniaków, te ziemniaki z ogniska są wilgotne i chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Gotują się w o połowę krótszym czasie i są świetnym dodatkiem lub przystawką.

Aby przygotować te pieczone ziemniaki, dobrze je umyj i nakłuj widelcem, żeby zrobić małe dziurki. Dzięki temu para wodna będzie mogła się wydostać, a ziemniaki nie będą pękać w piekarniku.

Posmaruj ziemniaki oliwą z oliwek i posyp solą. Zawiń je szczelnie w folię (błyszczącą stroną do góry).

Następnie ułóż kilka plasterków cebuli na przeciętej stronie każdego ziemniaka. Jeśli chcesz, posyp cebulę czosnkiem i ziołami. Na koniec dodaj do każdego ziemniaka dwa paski bekonu. Zabezpiecz wykałaczkami.

Ułóż zawinięte ziemniaki na ruszcie nad czerwonym węglem i gotuj je przez około godzinę, obracając je w połowie. W razie potrzeby podsycaj ogień drewnem.

Możesz również upiec je na blasze zamiast zawijać w folię. Pamiętaj jednak, żeby rozłożyć ziemniaki, żeby piekły się równomiernie.

Ziemniaki z puszki

Jeśli masz mało czasu lub nie możesz znaleźć składników potrzebnych do przepisu, warzywa z puszki są łatwym sposobem na przygotowanie posiłku. Obrane i gotowe do spożycia produkty są zapakowane w próżniowo zamkniętą puszkę i eliminują wiele prac przygotowawczych potrzebnych do przygotowania pysznego posiłku, sugeruje UnlockFood.

Czy robisz ziemniaki au gratin, czy po prostu pieczesz je w ogniu, kluczem jest ugotowanie ich szybko i równomiernie. Długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków, ale ogólnie rzecz biorąc, pieczone w ogniu ziemniaki potrzebują od 30 do 60 minut.

Po ugotowaniu ziemniaków, zdejmij je ze źródła ciepła i pozwól im ostygnąć przed podaniem. Jeśli przygotowujesz puree, możesz dodać do niego masło, sól, pieprz i wszelkie zioła lub ser, żeby się rozpuściły i weszły w skład dania.

Jeśli zamierzasz piec ziemniaki w piekarniku lub frytkownicy, upewnij się, że przed włożeniem ich do naczynia do pieczenia lub koszyka do frytkownicy odcedziłeś cały płyn z puszki. Dzięki temu ziemniaki będą się równomiernie piec i nie będą miały zbyt dużo wilgoci.

Poprzedni artykuł

Jak długo piec sernik?

Następny artykuł

Soczewica jak gotować?

Oceń artykuł: Jak długo piec ziemniaki w ognisku?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5