Jak długo gotować grzyby do marynowania?

Grzyby marynowane w słodko-pikantnej marynacie to pyszna i łatwa przystawka. Doskonale nadają się na przyjęcia i można je przygotować z wyprzedzeniem.

Grzyby możesz podać jako dodatek do steku, pizzy, makaronu lub hamburgerów. Stanowią też doskonałą przekąskę do antipasto.

Przygotowanie grzybów

To, jak długo trzeba gotować grzyby do marynowania, zależy od twojej metody. Podstawowym procesem jest ugotowanie grzybów, a następnie marynowanie ich przez noc w słoiku.

Przygotuj grzyby, zanim zaczniesz je gotować – umyj je, aby usunąć zanieczyszczenia, lub osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij końcówki trzonów i przepołów lub pokrój na ćwiartki duże grzyby. Małe grzyby pozostaw w całości.

Możesz również usunąć trzony i skrzela z grzybów, choć może to wymagać nieco więcej pracy.

Następnie gotuj kapelusze grzybów przez 15 minut w dużym garnku z wodą i octem. Odsącz i ostudź.

Następnie wymieszaj w misce składniki marynaty i zalej nią grzyby. Potrząśnij nimi, aby równomiernie rozprowadzić marynatę.

Mieszanie marynaty

Mieszanie marynaty zajmuje tylko kilka minut. Składa się z oliwy z oliwek, octu z czerwonego wina, czosnku, szalotki, ziół i soli.

Grzyby najpierw ugotuj, co zmiękczy je i przygotuje do marynaty. Pomaga to również usunąć wszelkie zanieczyszczenia, które mogą się na nich znajdować w sklepie.

Podczas gdy grzyby się gotują, wymieszaj składniki marynaty. Dodaj pokrojone szalotki i czosnek, świeże zioła i marynatę do dużej miski.

Po pozostawieniu grzybów w marynacie na co najmniej 2 godziny, będą gotowe do spożycia. Są świetną przystawką, którą możesz podać z kilkoma plasterkami sera, chrupiącym chlebem lub na desce wędliniarskiej.

Są wyśmienite jako dodatek do makaronu lub podane ze stekiem, kurczakiem lub rybą. Można je nawet grillować lub dodać do kabobów. To pyszna wegańska, roślinna i bezglutenowa przekąska, którą możesz podać w każdej chwili!

Ugotowanie grzybów

Grzyby są pyszne na surowo, ale są też delikatne, kiedy się je zamarynuje. Dlatego często używa się ich w sałatkach, antipasto, daniach z makaronu i nie tylko.

Aby uczynić je najlepszymi, jakie mogą być, ugotuj je w oliwie z oliwek, aby nadać im drzewny smak i delikatną konsystencję. Kiedy zmiękną i ugotują się, możesz dodać do nich masło, jeśli chcesz, żeby zyskały więcej smaku.

Podczas gotowania ubij w małej misce składniki marynaty. Możesz użyć dowolnych ziół i przypraw, które lubisz.

Nie potrzebujesz dużo tej marynaty. Wystarczy, że pokryje grzyby cienką warstwą.

Po ugotowaniu grzybów przez około pięć minut, wyjmij je z wody i odsącz. Są gotowe do wrzucenia do marynaty.

Chłodzenie grzybów

Grzyby są delikatne i jeśli nie są odpowiednio przechowywane, mogą zepsuć się w krótkim czasie. Dlatego najlepiej przechowywać je w lodówce.

Kiedy kupujesz grzyby, zazwyczaj są one w opakowaniu, które umożliwia przepływ powietrza. Jest to ważne, ponieważ grzyby rozwijają się w wilgotnym środowisku, a jeśli opakowanie jest szczelne, zatrzymuje wilgoć wewnątrz.

Możesz też przechowywać grzyby luzem w papierowej torbie lub plastikowym pojemniku z otwartą górą. Pozwoli to na cyrkulację powietrza, co zapobiegnie psuciu się grzybów.

Jeśli chcesz zachować ich świeżość na dłużej, umieść je w szczelnie zamkniętym słoiku do konserw. Zapobiegnie to wchłanianiu przez nie zapachów z lodówki, co może sprawić, że szybciej się zepsują.

Poprzedni artykuł

Jak przyprawić pstrąga?

Następny artykuł

Ryż do sushi jak gotować?

Oceń artykuł: Jak długo gotować grzyby do marynowania?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5