Jak przyprawić flaki?

Jeśli nie znasz flaków, nie martw się – są łatwe w przygotowaniu i można je wykorzystać w wielu potrawach. Najlepiej jednak wiedzieć, jak je przyprawić przed użyciem.

Czy masz do czynienia z flakami wołowymi, kozimi czy baranimi, zawsze należy je dokładnie oczyścić. To dlatego, że krowie żołądki zawierają dużo jedzenia i zanieczyszczeń, które trzeba usunąć przed ugotowaniem.

Parowanie

Flaki to bardzo uniwersalne mięso, które można wykorzystać do przyrządzania zup, gulaszów i dań typu stir fry. Wiele z tych potraw jest doprawianych ziołami, przyprawami lub różnymi warzywami w zależności od regionu, w którym są przygotowywane.

Przed przygotowaniem flaków powinieneś je oczyścić. Zazwyczaj są one sprzedawane już oczyszczone, ale jeśli nie, możesz użyć soli kamiennej, aby dokładnie wyszorować je przed gotowaniem.

Parowanie, czyli proces polegający na gotowaniu żywności przez krótki czas, może pomóc zachować kolor i zmiękczyć żywność. Może być również stosowane do usuwania substancji trujących lub o nieprzyjemnym smaku.

Niezależnie od metody, jaką wybierzesz do przygotowania flaków, zawsze warto doprawić je ziołami i przyprawami przed gotowaniem. Doda to potrawie dodatkowego smaku i ułatwi jej trawienie.

Gotowanie

W świecie mięsa flaki są zaskakująco powszechnym i smacznym składnikiem. Są również bardzo pożywne, ponieważ zawierają dużą ilość białka i witaminy B12 (niezbędnej do produkcji czerwonych krwinek).

W rzeczywistości są używane w wielu różnych potrawach na całym świecie. Od menudo w Meksyku po kare-kare na Filipinach, flaki są kluczowym składnikiem wielu lokalnych kuchni!

Ale musisz wiedzieć, jak je właściwie przygotować! Po pierwsze, musisz znaleźć źródło flaków.

Na szczęście są one łatwo dostępne w większości dobrych sklepów mięsnych. Przed gotowaniem musisz je jednak oczyścić.

W przypadku flaków niebielonych najlepiej jest kilkakrotnie przepłukać je w mocnym roztworze octu i soli kamiennej, aby usunąć wszelkie ślady bakterii i zanieczyszczeń. W przypadku flaków miodowych będziesz chciał wyczyścić powierzchnię mięsa miękką szczoteczką do zębów, żeby usunąć wszelkie zabrudzenia w szczelinach.

Smakowanie

Jednym z najlepszych sposobów na nadanie smaku flakom jest ugotowanie ich przed dodaniem do gulaszu. Dzięki temu zmiękną i będą łatwiejsze do ugotowania.

Alternatywnie możesz ugotować je w wodzie z warzywami i ziołami. W ten sposób stworzysz pyszny rosół, który podasz z flakami.

Jeśli nie masz czasu na duszenie, możesz je podsmażyć z czosnkiem i cebulką. Możesz też dodać kilka papryczek, aby nadać im pikantny charakter.

W niektórych krajach Ameryki Łacińskiej flaki są używane do przyrządzania zupy zwanej mondongo. Danie to często występuje z ryżem i fasolą.

Flaki miodowe, które pochodzą z drugiego żołądka krowy, są bardziej delikatne i mają więcej smaku niż flaki płaskie. Ten rodzaj jest zwykle preferowany w przepisach na gulasze i zupy.

Przechowywanie

Flaki są popularnym składnikiem gulaszów, zup i kiełbas. Jest też dobrym źródłem białka, żelaza, magnezu, wapnia i cynku.

Tripy można przechowywać w lodówce do 2 dni, ale lepiej smakują świeże. Aby je przechować, pokrój flaki na kawałki i przełóż do torebek nadających się do zamrażania. Wypchnij jak najwięcej powietrza przed zamknięciem torebki, a następnie załóż pokrywkę.

Jeśli planujesz ugotować flaki z wyprzedzeniem, najpierw je sparz. Skróci to czas gotowania.

Należy pamiętać, że surowe flaki mogą mieć różną grubość w poszczególnych częściach i dlatego mogą się nierówno ugotować. Aby tego uniknąć, upewnij się, że przed gotowaniem pokroisz flaki w kostkę o jednakowej grubości.

Flaki można gotować, piec lub smażyć przed podaniem. Niezależnie od metody, pod koniec gotowania sprawdź, czy są ugotowane i czy można je łatwo przebić widelcem.

Oceń artykuł: Jak przyprawić flaki?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5