Jak długo gotować buraki w szybkowarze?

Możesz nie myśleć o szybkowarze jako o urządzeniu do konserwowania żywności, ale można go użyć właśnie do tego celu. Użycie go do gotowania buraków to świetny sposób na zachowanie plonów świeżych buraków z ogrodu.

Czas gotowania zależy od wielkości buraków. Małe buraki potrzebują około 10 minut na wysokim ciśnieniu, a średnie około 15 minut.

Gotowanie pod ciśnieniem

Buraki są pysznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Są bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały.

Buraki mają naturalnie niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, a także dużą zawartość błonnika i żelaza. Można je stosować jako warzywo lub przecierać i dodawać do zup, sosów i smoothies.

Gotowanie buraków pod ciśnieniem to metoda, która oszczędza czas w porównaniu z pieczeniem w piekarniku. Gotowanie trwa o połowę krócej i wymaga minimalnych przygotowań.

Przygotowując buraki w szybkowarze, ważne jest, żeby mieć prawie równej wielkości buraki, żeby były ugotowane równomiernie. Większe buraki będą gotować się dłużej niż mniejsze, więc upewnij się, że wszystkie są tej samej wielkości.

Ugotowanie na parze

Ugotowanie na parze to świetny sposób na nadanie burakom delikatności i smaku. Jest to również opcja energooszczędna.

Aby ugotować buraki na parze, zacznij od napełnienia garnka kilkoma calami wody i umieszczenia na nim koszyka do gotowania na parze. Umieść buraki w koszyku i przykryj szczelnie pokrywką. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż buraki będą miękkie jak widelec.

Po zakończeniu gotowania buraków na parze, odcedź je i ostudź przed obraniem. Możesz je wykorzystać na wiele sposobów, w tym jako dodatek do warzyw, zup lub gulaszów.

Buraki możesz również wykorzystać w puszkach ciśnieniowych. Musisz jednak pamiętać, żeby przygotować je do puszkowania, obierając je i gotując do miękkości. Zapobiega to gromadzeniu się bakterii i pozwala w pełni wykorzystać buraki, kiedy przyjdzie czas na ich przetworzenie w słoikach.

Podprażanie

Podprażanie buraków to uniwersalna metoda, która pogłębia ich naturalny smak, utrzymuje ich kruchość i podkreśla ich ziemistą słodycz. Proces ten wydobywa również ich lekko gorzki smak, mówi Daniel Carpenter, wiceprezes ds. doświadczeń żywieniowych w Nextbite, wirtualnej firmie restauracyjnej.

W przeciwieństwie do gotowania, które ma tendencję do wypłukiwania buraków z ich skórki, pieczenie pozostawia je nienaruszone i zachowuje ich piękne czerwone i pomarańczowe kolory. Podkreśla również ich słodki smak, dzięki czemu idealnie nadają się do łączenia z różnymi innymi potrawami i składnikami, mówi Carpenter.

Aby przygotować buraki do pieczenia, usuń wszystkie liście buraków, jeśli je masz, a następnie dokładnie je umyj i wyszoruj. Odetnij luźne liście i odłóż je do innego użytku.

Zawiń każdego buraka osobno w folię (nie trzeba ich wcześniej suszyć), a następnie przenieś je na blachę do pieczenia wyłożoną folią. Umożliwi to łatwe wyjęcie z piekarnika i wyłapie wszelkie soki, które mogą wyciec podczas pieczenia.

Pieczenie

Nie musisz obierać buraków przed pieczeniem – gotowanie pod ciśnieniem zmiękczy je, a skórki po prostu się zetrą.

Możesz również użyć piekarnika do pieczenia buraków, jeśli nie masz szybkowaru. Pamiętaj tylko, żeby wyłożyć blachę folią na wypadek wycieku soków.

Czy używasz piekarnika czy szybkowaru, czas potrzebny do ugotowania buraków zależy od ich wielkości. Małe buraczki można ugotować w zaledwie 10 minut, podczas gdy większe mogą potrzebować 20-25 minut.

Kupując buraki, zawsze szukaj buraków jednakowej wielkości. Dzięki temu wszystkie ugotują się równomiernie i będą miękkie.

Jeśli twoje buraki mają zieleninę i łodygi, odetnij je i zachowaj do innego przepisu (świetnie smakuje smażenie z czosnkiem). Kiedy będziesz gotowy do gotowania, opłucz i wyszoruj buraki pod zimną, bieżącą wodą.

Poprzedni artykuł

Jak przyprawić królika?

Następny artykuł

Jak przyprawić łososia?

Oceń artykuł: Jak długo gotować buraki w szybkowarze?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5