Przygotuj ten soczysty, kremowy sernik z jagodami dla tłumu. Ciasto jest zrobione z krakersów grahamowych, a nadzienie ma pyszny, świeży, cytrynowy smak.
To obowiązkowy element każdego stołu z deserami, zwłaszcza latem. Jest to również doskonałe danie do przygotowania. Możesz go przygotować do 5 dni wcześniej i przechowywać, szczelnie przykryty, w lodówce.
Kruszywo
Cheesecake to klasyczny letni deser, który idealnie nadaje się na biesiadę, rodzinne spotkanie czy nawet weekend w domu. Kremowe, rozpływające się w ustach nadzienie na chrupiącej skórce z krakersów grahamowych jest po prostu boskie.
Kruszywo jest łatwe do zrobienia i możesz użyć dowolnego rodzaju krakersów grahamowych (ja jednak wolę smak migdałowy). Połącz okruchy grahamki z masłem i wyłóż nimi 9-calową formę do pieczenia.
Nadzienie z serka śmietankowego jest ubite, a następnie wymieszane z kilkoma łyżkami sosu jagodowego i odrobiną skórki cytrynowej. Nałóż łyżką na ciasto z krakersów grahamowych i przykryj pozostałą bitą śmietaną.
Wypełnienie
Nadzienie tego deseru to kremowa mieszanka serka śmietankowego, cukru i jagód. Zapiekane jest na chrupiącej skórce z krakersów grahamowych i wykończone bitą śmietaną.
Sos jagodowy w tym serniku jest zrobiony z mieszanki cukru, soku z cytryny i jagód, które są gotowane, aby uzyskać piękny fioletowy kolor. Zawiera także skrobię kukurydzianą, która go zagęszcza.
Zrobienie sosu jagodowego jest łatwe, ale wymaga trochę pracy i cierpliwości! Zacznij od gotowania borówek na małym ogniu w rondlu z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny, aż się rozpadną.
Następnie wymieszaj skrobię kukurydzianą z wodą, aż będzie gładka. Kiedy to zrobisz, dodaj resztę jagód. W ten sposób powstanie gęsty, błyszczący, syropowaty sos. Zdejmij z kuchenki i pozwól mu ostygnąć przed podaniem. Jest pyszny! Możesz go podawać z lodami, jako dodatek do ciasta lub po prostu jako samodzielny deser.
Sos
Ten słodki i pikantny deser jest zrobiony z pysznego, domowego sosu jagodowego! To doskonały sposób na wykorzystanie świeżych letnich jagód.
Aby przygotować sos jagodowy, połącz jagody, sok z cytryny i czysty syrop klonowy (lub miód) w rondlu na małym i średnim ogniu. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy z jagód zacznie się tworzyć sos, dodaj skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż zgęstnieje, ale nie pozwól, żeby był zbyt rzadki!
Mimo, że możesz przygotować ten przepis bez użycia maszynki do lodów, to jednak warto przygotować go wcześniej. Zaoszczędzisz w ten sposób dużo czasu w dniu pieczenia, a baza do lodów może być zrobiona nawet jeden dzień wcześniej.
Serwowanie
Jeśli chodzi o letnie desery, nic nie pobije klasycznego sernika z jagodami. Jest on nie tylko lekki i zwiewny, ale także pokryty słodką śmietaną i domowym sosem jagodowym.
To mało stresujący, łatwy do wykonania przepis na wyjątkowy letni przysmak, który wystarczy, aby nakarmić tłum. Dodatkowo nie musisz się martwić o pęknięcia!
Aby przygotować nadzienie, ubij razem serek śmietankowy, cukier, mąkę, śmietanę, ekstrakt waniliowy i żółtka. Zatrzymaj się, gdy masa będzie gładka, bez smug i grudek.
Wmieszaj puree jagodowe i odstaw do lodówki, aż będzie bardzo zimne. Następnie przelej nadzienie do maszynki do lodów i przetwarzaj zgodnie z instrukcjami producenta. Lody możesz podawać od razu lub zamrozić na 2 miesiące.