Surówka z białej rzodkwi z jogurtem

Surówka (wymawiana jako shura-wah-ka) to tradycyjna polska sałatka, najczęściej przygotowywana z grubo startej marchwi i jabłek lub białej/czerwonej kapusty. Doprawia się ją oliwą z oliwek, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a także można dodać do niej kwaśną śmietanę lub jogurt.

Ta prosta raita z surowej rzodkwi jest zdrowym dodatkiem do Chapatis/Rotis i Parathas lub może być podawana z takimi daniami jak Biriyanis, Puloas itp. Jej bazą jest jogurt z drobno posiekaną rzodkiewką.

Składniki

Surówka to sałatka z surowych warzyw wymieszanych z dressingiem. Jest częstym dodatkiem w kuchni polskiej i może być podawana do wielu obfitych dań.

Rzodkiewka jest warzywem bogatym w błonnik, niskokalorycznym i pomaga regulować wchłanianie cukrów do krwiobiegu. Jest również dobrym środkiem odtruwającym i kojącym żołądek.

Ten przepis jest szybki i łatwy do wykonania i może być przygotowany jako przystawka lub przekąska. Sekretem tego dania jest temperowanie gorącego oleju z suszonymi czerwonymi chilli, co nadaje raicie dymny smak.

Surówka z białej rzodkwi z jogurtem to pyszna sałatka, którą można podawać samodzielnie lub jako dodatek do wielu potraw. Jest doskonałym dodatkiem do ryżu i można ją łatwo przyrządzić w wersji wegańskiej, zastępując jogurt roślinny.

Przygotowanie

Surówka to tradycyjna polska sałatka składająca się ze świeżych owoców i warzyw, zwykle przyprawiona oliwą z oliwek, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kremowym dressingiem zawierającym kwaśną śmietanę, jogurt i majonez. Najczęściej przygotowuje się ją z grubo tartej marchwi, jabłek, cebuli, białej kapusty i kiszonej kapusty; w zależności od pory roku może zawierać także wiele innych składników.

Dostępne są także różne inne sałatki, w tym z cebulą dymką (surówka ze szczypioru) i rzodkiewką (surówka z rzodkiewek). Ten polski przepis na surówkę z rzodkiewki z jogurtem to prosta i smaczna przystawka, którą można przygotować z wyprzedzeniem.

Czas gotowania

Surówka z białej rzodkiewki z jogurtem to szybka i łatwa do wykonania przystawka, a jednocześnie coś smacznego i pożywnego. Danie to jest doskonałym uzupełnieniem wielu mięsnych potraw i może być również spożywane jako lekka przekąska.

Najważniejszym składnikiem jest dobrej jakości jogurt, który jest dostępny w Indiach w większości indyjskich sklepów spożywczych i supermarketów. Opcjonalnie odcedź jogurt, aby usunąć nadmiar płynu.

SALATKA RADYJSKA (surówka w rzodkiewce, ogórku i szczypioru): Przytnij, umyj, osusz i pokrój 2 pęczki rzodkiewek. Pokrój cienko jeden ogórek i posiekaj 4-5 zielonych opinii, które posłużą jako dekoracja.

Wrzuć razem wspomnianą wcześniej sałatkę z rzodkiewki i marchewki, a następnie dodaj kilka łyżek majonezu, odrobinę soku z cytryny i szczyptę chrzanu. Najlepsze jest to, że dressing jest łatwy do zrobienia. Jedyną trudnością jest nadanie mu odpowiedniego smaku. Zawsze możesz dodać szczyptę chrzanu więcej, aby uzyskać pożądany pikantny smak.

Serwowanie

Surówka z białej rzodkwi z jogurtem to tradycyjna polska sałatka, często przygotowywana podczas Wielkanocy, o wyjątkowym smaku, który dobrze komponuje się z owocami morza lub daniami mięsnymi. Jest to popularne danie, które łatwo przygotować w domu i które można podawać jako dodatek lub samodzielnie.

Rzodkiewka jest zdrowym warzywem, bogatym w błonnik i niskokalorycznym. Znane są również jego właściwości odtruwające i wspomagające zdrowie wątroby.

Przepis jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu i stanowi doskonałą przystawkę do chapatis, roti lub paratha.

Raita może być przygotowana z surowych lub gotowanych rzodkiewek, ale najlepiej smakuje z surowymi. Aby raita nie była wodnista, po posiekaniu rzodkiewek wyciśnij trochę nadmiaru wody, która wypłynęła.

Oceń artykuł: Surówka z białej rzodkwi z jogurtem

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5