Przepis na prawdziwą chrzanówkę:
Podaje Wam przepis na nalewkę, którą pije się na Ukrainie. Ze względu na zawartość ostrego chrzanu w nalewce, wolą ją mężczyźni ponieważ jest ostra, ale ja za nią również przepadam 🙂 Ma w sobie poza zdrowym chrzanem – skórkę z cytryny i dużo miodu, wiec po takiej nalewce głowa nie boli. Robiłam te nalewkę, zanim wyjechałam na Ukrainę, zainteresowała mnie receptura na którą natknęłam się gdzieś, kiedyś przypadkiem. Jednak po wizycie we Lwowie, gdzie piłam Chrzanówkę – tę oryginalną, Ukraińską stwierdzam jedno, iż moja receptura wcale nie odbiega od tej właściwej. Smak ten sam, robię dalej 😀
składniki na prawdziwą chrzanówkę:
2 litry alkoholu 50 % (jak zrobić alkohol 50 % wyjaśniam poniżej)
1 korzeń chrzanu (średni)
skórka otarta z 2 cytryn
6-7 dużych łyżek miodu
szklane naczynie szczelnie zamykane
jak zrobić alkohol X %
Moc w % | Ilość spirytusu 95% w ml | Ilość wody w ml* |
90% | 950 | 60 |
80% | 840 | 180 |
70% | 740 | 290 |
60% | 630 | 400 |
50% | 530 | 500 |
45% | 470 | 560 |
40% | 420 | 600 |
35% | 370 | 660 |
*Łatwo zauważyć, że po dodaniu spirytusu i wody wychodzi więcej niż litr, ponieważ po zmieszaniu następuje kontrakcja objętościowa (czyli zmniejszenie objętości dodanych cieczy). Za kontrakcję objętości odpowiedzialne są w tym przypadku wiązania wodorowe powstające pomiędzy atomami wodoru grupy hydroksylowej etanolu a wolnymi parami elektronowymi na atomie tlenu w cząsteczce wody.
Jak zrobić prawdziwą chrzanówkę?:
Korzeń chrzanu obieramy i kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki – dodajemy do alkoholu. Ocieramy skórkę z cytryn na tarce jarzynowej na drobnych oczkach – dodajemy do alkoholu. Na końcu dodajemy miód, zamykamy naczynie. Nalewkę odstawiamy na 6-7 dni mieszając całym naczyniem, nie odkręcając co najmniej 2 razy dziennie. Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelek i odstawiamy na 2-3 dni, tak aby się wyklarowała. Jeśli nie chcemy mieć osadu na dnie butelek – przecedzamy chrzanówkę przez gazę lub papierowe filtry do kawy. Pijemy lekko schłodzoną 🙂
Bardzo jestem ciekawa jak smakowała Wam chrzanówka? Jeśli macie sprawdzone przepisy na nietypowe nalewki to poproszę, bardzo chętnie przygarnę i wypróbuję 🙂
A jeśli nie chce Wam się robić takiej nalewki to mam na zbyciu 😀 Chętnych zapraszam po informacje drogą mailową 🙂
[…] również przepis na inne nalewki, na przykład na bardzo oryginalną w smaku Chrzanówkę (przepis), lub idealną dla Pań Cytrynówkę (przepis), albo aromatyczną, słodką, pyszną i sezonową […]
[…] alkoholu 70% (jak rozcieńczać alkohol, aby uzyskać oczekiwany procent znajdziecie tutaj […]