Chrupiące gofry

Gofry to śniadaniowy klasyk i uwielbiamy je. Ale czasami mogą być trudne do zrobienia, zwłaszcza jeśli nie robiłeś ich wcześniej.

Na szczęście mamy dla Ciebie 7 wskazówek, jak zrobić chrupiące gofry. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zmienić mieszankę naleśnikową w idealny poranny przysmak!

Oddzielnie ubij białka jaj

Ubite białka jaj są świetnym dodatkiem do każdego przepisu na gofry, ponieważ nadają produktowi końcowemu chrupiącą powierzchnię i lekką, delikatną teksturę. Aby mieć pewność, że białka ubiją się prawidłowo, zacznij od użycia szklanej lub nierdzewnej miski i ubijaczek.

Dobrze jest dwukrotnie sprawdzić, czy na ubijaczkach i w misce nie ma żadnych pozostałości, które mogą uniemożliwić prawidłowe ubijanie. Tłuszcz (żółtka, tłuszcz/olej/masło) również może przeszkadzać w dobrym ubijaniu.

Gdy już masz czyste ubijaczki i miskę, ubij białka, aż utworzą miękką lub sztywną pianę. Kiedy osiągniesz właściwą konsystencję, dodaj szczyptę soli, aby ustabilizować pianę.

Przygotuj dużą partię suchych składników na raz

Jedną z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić dla chrupiących gofrów, jest przygotowanie dużej partii suchych składników na raz. W ten sposób, kiedy będziesz gotowy do przygotowania ciasta, możesz po prostu dodać wszystkie mokre składniki i mieć gofry gotowe w mgnieniu oka.

Ta wskazówka jest szczególnie ważna, kiedy odmierzasz suche składniki, takie jak mąka, cukier, mąka kukurydziana i płatki owsiane. Składniki te są często zbyt gęste, by dokładnie odmierzyć je w miarce do płynów, więc musisz je nabrać i wyrównać przed użyciem w przepisie.

Powinieneś również uważać przy odmierzaniu półpłynnych składników, takich jak śmietana, jogurt, sos jabłkowy, masło orzechowe itp. Te płyny są zbyt gęste, aby dokładnie odmierzyć je w suchej miarce, więc musisz je nabierać łyżką i wyrównywać przed użyciem w przepisie.

Użyj sody klubowej lub wody seltzerowej

Substancje gazowane zawarte w sodzie klubowej lub wodzie seltzerowej napowietrzają i podnoszą ciasto, dzięki czemu gofry są lekkie i nie są tak gęste. Możesz również dodać odrobinę śmietanki do mieszanki, aby dodać kwaskowatości, ale nie jest to konieczne.

Seltzer jest najpopularniejszą wodą gazowaną na rynku i występuje w wielu smakach, takich jak cytrynowy, jagodowy i hibiskusowy. Jej czysty smak i niska liczba kalorii sprawiają, że jest idealnym wyborem do codziennego użytku.

Jednakże ważne jest, aby wybierać wodę gazowaną, która nie zawiera dodatku cukru. Może on powodować wzdęcia, gazy i kwaśny refluks.

Club soda naśladuje naturalny smak wody mineralnej. Jest częstym dodatkiem do koktajli, ale można ją pić także jako samodzielny napój. Nie zawiera cukru, więc jest zdrową opcją dla każdego, kto chce ograniczyć ilość kalorii i węglowodanów.

Nie pomijaj masła

Nie bez powodu słyszymy, jak sławni szefowie kuchni poetycko mówią o maśle: Jest to ważny składnik, jeśli chodzi o przygotowywanie chrupiących gofrów. Dzięki niemu ciasto zastyga, a gofry nie są wilgotne i wiotkie – a ponadto dodaje smaku!

Masło pomaga również gofrom zbrązowieć, co przyczynia się do ich chrupkości. Zrobienie złocistych i chrupiących gofrów bez użycia dużej ilości masła może być nieco trudne, ale jest kilka sztuczek, które pomogą ci uzyskać takie rezultaty.

Jednym z najczęstszych błędów jest nie czekanie na odpowiednie rozgrzanie żelazka. Zbyt długie wyrabianie ciasta sprawi, że gofry będą gęste i ciągnące się, a nie lekkie i zwiewne, dlatego warto je wcześniej dokładnie wymieszać.

Poprzedni artykuł

Woda z miodem

Oceń artykuł: Chrupiące gofry

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5