Filet z indyka na warzywach


Grillowany filet z indyka na warzywach

Filety z piersi kurczaka czy indyka nie muszą być nudne i suche. Wystarczy je wrzucić dobrze przyprawione na grill, podać z duszonymi warzywami i mamy zdrowe i pyszne danie.

składniki:

0,5 kg piersi z indyka lub kurczaka

2 marchewki

20 dkg fasolki szparagowej

1 cukinia

sol, pieprz, słodka papryka

2 łyżki masła

oliwa z oliwek

wykonanie:

Indyk z warzywami pierś z indyka z cukiniąPiersi myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (nie rozbijamy tłuczkiem), przyprawiamy solą,pieprzem i papryką, skrapiamy oliwką. Marchew, cukinię kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchew i fasolkę, chwilę smażymy,podlewamy wodą i dusimy aż warzywa staną się al dente , na koniec duszenia dorzucamy cukinię na 3 – 4 minuty (jeśli dodamy cukinię wcześniej, rozpadnie się ). Przyprawione filety drobiowe smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na kolor brązowy.Na talerzu układamy duszone warzywa a na nich usmażone kawałki mięsa. Możemy podać z sosem i ziemniaczkami.

sos miodowo – musztardowy:

łyżka ostrej musztardy

łyżka musztardy francuskiej

łyżeczka miodu

200 ml.wody

łyżka mąki

2 łyżki kwaśnej śmietany

pieprz, sól do smaku

łyżka kaparów

Wszystkie składniki sosu wkładamy do rondelka i mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Gotujemy na maleńkim ogniu, cały czas mieszając do momentu,aż sos zgęstnieje.Na koniec dodajemy łyżkę kaparów.