Krem z cukinii


Krem z cukinii

Jesienią najlepiej smakują mi zupy – kremy. Tym razem z cukinii z grzankami 🙂

składniki:krem-z-cukinii

3-4 średnie cukinie

ząbek czosnku

3-4 ziemniaki

1 litr wywaru drobiowego

pieprz, sól

łyżka masła

kwaśna śmietana

3-4 kromki chleba + łyżka masła na grzanki

cukinia-kremwykonanie:

Cukinię myjemy, kroimy w grube plastry i smażymy kilka minut na maśle. Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, ząbek czosnku i gotujemy około 10 minut. Dodajemy smażona cukinię i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, solimy i pieprzymy do smaku . Miksujemy całość na gładką masę. Chleb kroimy w kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor. Krem podajemy gorący ze śmietaną i grzankami.