Malinówka


Przepis na najlepszą malinówkę

To jedna z najlepszych nalewek jakie piłam, słodziutka, pachnąca malinami po prostu pyszna 🙂 W związku z tym, że tak genialnie smakuje, proponuję zrobić nalewki od razu większą ilość, tym bardziej, że sezon na maliny jest dość krótki.

 

MALINÓWKA

Składniki na nalewkę malinową:

2,5kg dojrzałych malin

3l alkoholu 70% (jak rozcieńczać alkohol, aby uzyskać oczekiwany procent znajdziecie tutaj )

1 125g cukru

10-12 goździków

Jak zrobić nalewkę malinową?

Maliny w wielkim słoju zalewamy alkoholem o mocy około 70% (do nalewki malinowej maksymalne stężenie alkoholu to 70%, lepiej zrobić trochę słabszy niż zabić wszystkie smaczki owoców). Nastaw ten odstawiamy na 7 – 10dni. Ja odstawiam w widne, ale nie nasłonecznione miejsce. Po maceracji zlewam nalew do drugiego słoja (przez sitko o bardzo drobnych oczkach), i chowam w chłodne ciemne miejsce. Maliny zasypuje cukrem w proporcji 300g cukru na 1 kg malin, odstawiam na kilka dni, aż cały cukier się rozpuści. Żeby proces przyspieszyć, słojem można od czasu do czasu energicznie poruszać. Po uzyskaniu syropu, wlewam go, (również przez sitko) do wcześniej odstawionego nalewu. Maliny raz jeszcze zasypuje cukrem w proporcji 100-150g na każdy kg malin, i postępuje jak wcześniej. Drugie zasypywanie cukrem można pominąć, ale ja lubię jak nalewka ma mocno malinowy słodkawy smak. Po zmieszaniu soku malinowego z nalewem, nalewkę filtrujemy przez filtr do kawy, lub gazę, rozlewamy do butelek, a te chowamy w ciemne chłodne miejsce. O nalewce malinowej zapominamy na minimum trzy miesiące. Pełnię smaku uzyskuje po roku czasu.

Tym, którzy nie lubią słodkich nalewek, proponuję zalać maliny na 10 dni alkoholem (stężenie około 50%), odcedzić, i delektować się wytrawną nalewką malinową 🙂 (nalewkę tą można spożywać od razu).

MALINÓWKA